Ново оснивање ”Осткирхлихес Института” у дијецези у Регенсбургу

Надалеко чувени ”Осткирхлихес Институт” у Регенсбургу, на коме је више генерација православних, међу њима и десетине српских теолога, провело на академском усавршавању, између осталог и на пропедевтичким курсевима немачког језика, био је пре неколико година угашен. Али дефицит настао гашењем Института у екуменском свету врло брзо се осетио. То сазнање је вероватно био повод новој искри у настојању да се васпостави таква институција. Тако ће будући „Ostkirchliches Institut der Diözese Regensburg“ са тежиштем на академском дијалогу са православним и оријенталним Црквама бити званично установљен. 23./24. септембра 2016.г. у оквиру симпосиона ”Дијалог 2.0 – Да ли су православно-католичком дијалогу потребни нови импулси?”

Овај Институт ће заједно са другим институтима у Регенсбургу, Литургијским и Мариолошким институтом, као и Институтом папе Бенедикта XVI, бити под истим кровом у ”Академском форуму Албертус Магнус”.

У једном интервјуу за Радио Ватикан од 4. фебруара 2016.г. будући директор овог Института патер Дитмар Шон је истакао два тежишта рада будућег института: ”OKI ће имати два основна циља свога деловања: једно је академска траса којом ће се римокатоличко сазнање о Црквама Истока и екумени напајати и држати будном. Томе  би требало да допринесу предавања на универзитету и развој мреже контаката са другим институцијама чији је предмет изучавања исти или сличан. Други задатак се састоји у једној практично-екуменској траси у контакту и сусрету са парохијама на тлу Регенсбуршке дијецезе, са епископима тих Епархија и шире од њих”.

Овај будући Институт стоји у сукцесији (OKI) (=„Ostkirchliches Institut Regensburg“),  који је основала Немачка бискупска конференција, да би подржавала кандидате православних Цркава у студијама на католичко-теолошким факултетима. Иницијатива за такав Институт је остварена 1960.г. од стране ондашњих семинариста ”Германикума”: Николауса Вирвола (Nikolaus Wyrwoll) и Алберта Рауха, који се лане, 2015.г. преставио.

На овом Институту су организовани многи католичко-православни симпосиони и под именом „Orthodoxia“издаван регистар свих православних Епископа. Од 1976. до 2012.г. многи студенти православних Цркава могли су као стипендисти боравити у некадашњем манстиру капуцинског реда, који је био прилагођен стамбеним потребама Института. Ту улогу је почев од 2013.г. преузео ”Johann-Adam-Moehler-Institut” у Падерборну.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен