Архијерејске Литургије у Епархији шумадијској

Архијерејске Литургије у Епархији шумадијској
Архијерејске Литургије у Епархији шумадијској
Архијерејске Литургије у Епархији шумадијској
Архијерејске Литургије у Епархији шумадијској

Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован служио у Барајеву и Сушици

У суботу, 6. фебруара 2016. године, на празник Свете Ксеније Петроградске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литругију у храму Преноса моштију Светог Николаја у Барајеву. Владику је дочекао многобројни верни народ са децом. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Видо Милић и Љубиша Смиљковић, као и јереји Драган Поповић и Владимир Димић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је подсетио верни народ да је Бог дошао да врати човека на стазе спасења и призива га на обожење. -Човек је икона и прилика Божија. Једино је човек боголико биће. Први човек је обезличио себе када је пао у грех. Лик Божји човек не може да заборави и призван је непрестано на обнављање боголикости у себи, поручиоје Епископ  и додао: - Морамо да завиримо у своје срце и видимо Бога у себи. То не можемо учинити ако смо горди и охоли и ако немамо вере. Бог зове свакога од нас к себи, а одазив зависи од нас. Без Бога не можемо разликовати добро и зло. Човек је распет између неба и земље. Земља вуче тело а небо душу. Међутим и тело и душа су призвани на вечност јер Бог је призвао човека за небо кроз Христа.

-Човек не може да буде срећан ако је другог унесрећио. Ликовање у туђој несрећи је велика опасност за човека. Докле год живимо егоистично не можемо имати Бога у себи. Један од главних циљева је сусрести се са Богом. Зато треба да будемо Божији да би Бог био са нама, поручио је владика Јован.

У току Литургије одржан је и помен за упокојене, а после причешћа Епископа и свештенства, причестио се велики број деце и верног народа. На крају Литургије Епископ је одликовао барајевског свештеника Владимира Димића достојанством протонамесника истакавши при том да га Црква позива на ревност и послушност. После Литургије и послужења у Парохијском дому уследила је трпеза љубави у барајевском ресторану Грош за све присутне.

У уторак, 2. фебруара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литиргију у храму Светог Димитрија у Сушици. Саслуживали су протојереј Милан Беговић, протонамесници Небојша Ракић и Александар Сенић, као и ђакон Милутин Гашевић.

Говорећи о угоднику Божијем кога је Света Црква тог дана прослављала, Светом Јевтимију Великом, Епископ је казао да је Свети Јевтимије свој живот посветио Богу и животу јеванђелском. -Успео је да својим начином делања, размишљања и осећања очисти ум и молитвом и хришћанским врлинама које су га красиле очисти срце своје од прљавих жеља. Молимо се по узору на оваг светитеља јер нам он сведочи молитву из љубави. Свети Јевтимије Велики био је обиталиште Светог Духа, чија су уста говорила премудрост и чије је срце било испуњено разумом. За све је у животу потребна припрема, а поготово за молитву. Кренимо врлинским путем и својим животом сведочимо Васкрслога Христа, поручио је Владика.

Извор: Епархија шумадијска