Сусрет Патријарха московског и све Русије Кирила са Папом Фрањом 12. фебруара на Куби

Московски патријарх Кирил и папа Фрања сусреће се 12. фебруара на Куби, изјавио је порт-парол Ватикана патер Федерико Ломбарди, шеф одељења за штампу Свете столице у једном управо објављеном саопштењу. Сусрет ће укључити и лични разговор на аеродрому José Martí, а биће закључен потписивањем заједничке изјаве за јавност. За време одржаног ”брифинга”, тј. кратког саопштења за штампу, п. Ломбарди је прочитао текст саопштења на енглеском језику који овде доносимо у српском преводу:

”Света Столица и Московски Патријарх са радошћу најављују да ће се, милошћу Божјом, Његова Светост папа Фрања и Његова Светост Патријарх Москве и све Русије Кирил сусрести 12. фебруара. Њихов сусрет  ће се одржати на Куби, где ће се Папа зауставити на путу ка Мексику, а где ће Патријарх бити у службеној визитацији. Овај сусрет ће укључити лични разговор у Хавани  на интернационалном аеродрому José Martí, а завршиће се потписивањем заједничког саопштења.

Сусрет поглавара Католичке Цркве и Руске Православне Цркве, након дугих припрема, биће први у историји и означиће важан корак у односима двеју Цркава. Света столица и Московска Патријаршија се надају да ће то бити знак наде за све људе добре воље. Позивају се сви хришћани на усрдну молитву Богу да благослови тај сусрет како би он родио добре плодове”, стоји на крају саопштења.

Патријарх Кирил – саопштио је патер Ломбарди – стићи ће у Хавану у четвртак 11.фебруара у службену посету. Реч је о његовом првом доласку у Латинску Америку у улози Патријарха, а визитација обухвата Кубу, Парагвај и Бразил.

Кардинал Курт Кох, префект Папског савета за унапређење јединства хришћана, стићи ће у Хавану истога дана као и Патријарх. Папа ће након дванаесточасовног лета на путу за Мексико слетети у Хавану. Ту ће га дочекати апостолски нунције и председик Кубе  Раул Кастро, као и локални бискуп Ортега и кардинал Кох. Кастро ће Папу отпратити до председничке сале у којој ће доћи до сусрета са Патријархом Кирилом. За тај разговор је предвиђено неколико сати. Након тога је предвиђена протоколарна измена дарова, после чега ће уследити потписивање заједничке изјаве на руском и италијанском.

Предвиђене су и кратка обраћања патријарха Кирила и папе Фрање, не у форми припремљених текстова, већ као спонтани лични израз поводом овог историјског сусрета.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен