У Абхазији донет закон о забрани абортуса

Председник Абхазије Раул Хаџимба потписао је закон којим се забрањују абортуси.

„Овај закон је прошао кроз парламент, председник Абхазије га је потписао, и он са овим даном ступа на снагу“, изјавио је у уторак извршни директор Фонда светитеља Григорија Богослова Леонид Севастјанов.

Још раније је овај Фонд установио аутономну некомерцијалну фондаацију „Сачувајмо живот заједно“ ради сузбијања праксе побачаја. „Ми смо започели своју правну заштиту на територији Абхазије у циљу да руководство те Републике увиди неопходност забране абортуса, заштита права деце на рођење. Ово је преседан који може ући у историју правног покрета;“ изјавио је г. Севастјанов. Наиме, он се нада да ће усвајање поменутог закона бити и подстрек да и руски региони преразмотре своје законодавство на плану сузбијања побачаја.

„Познато нам је да се на територији Чеченије и Татарстана већ разматрају иницијативе, прихваћене у Абхазији, о могућности забране абортуса.“

Извештава се да је парламент Абхазије крајем децембра 2015. унео амандман у Устав којим се потпуно забрањује побачај. Осим тога, пројекат закона уноси исправку и у закон о породици према коме држава признаје право на живот нерођеног детета од момента зачећам и прописује одговорност за побачај, осим у случајевима мртвог плода.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)