Каиро: Комисија за дијалог између Руске Цркве и Коптске Цркве

Од 5. до 7. фебруара 2016. у Каиру је одржано заседање комисије за дијалог Руске Православне и Коптске Цркве којије први такав дијалог у новијој историји. Договор о формирању комисија постигли су Патријарх Кирил и коптски Патријарх Тавадрос за време посете поглавара Коптске Цркве Русији почетком новембра 2014. године. Састав комисије је одобрио Свештени синод Руске Цркве и на њеном челу је Епископ каскеленски Генадије, док је на челу Коптске Цркве епископ Лос Анђелеса Серапион.

На овом заседању одређена су приоритетна питања сарадње међу двема Црквама: на академском плану, у области научно-богословских консултација, изучавања монашких традиција, организовања поклоничких путовања, питања црквено-социјилни делатности и црквено-друштвених односа.

У свом саопштењу је истакнуто да обе Цркве имају солидаран став у односу према тешком положају хришћана у једном броју земаља Блиског истока, пре свега у Ираку, Сирији и Либији, и апелују да се престане са прогонима због вере, изражавајући подршку напорима на очувању хришћанског присуства у региону. Истакнуто је да се Египат у последње време може навести као пример очувања међурелигијског мира захвајуљући напорима у сузбијању различитих појава екстремизма, а чега је пример председник Египта Ф.  Ал-Сиси.

Фебруара 6. делегацију је примио Патријарх коптски Тавадрос II, коме је Епископ Генадије пренео поздраве Патријарха московског Кирила  и обавестио га о управо одржаном Архијерејском сабору Руске Цркве.

Патријарх Тавадрос је истакао да се активирање односа између Руске и Коптске Цркве  дешава у контексту удруживања напора хришћанског света усмерених ка подршци сабраће која трпе прогоне због своје вере у читавом низу света.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)