Епископ Хризостом посетио манастир Ритешић и Братунац

Епископ Хризостом посетио манастир Ритешић и Братунац
Епископ Хризостом посетио манастир Ритешић и Братунац
Епископ Хризостом посетио манастир Ритешић и Братунац
Епископ Хризостом посетио манастир Ритешић и Братунац

Интезивирана је градња манастира Свете Матроне Московске у селу Ритешићу на Вучјаку код Добоја.

У циљу што већег ангажмана укључених у  кровопокривачке радове и малтерисање храма, те почетка радова на изградњи будећег конака овог манастира 31. марта 2016. године ову светињу у изградњи поново посјетио Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, са сарадницима.

Преосвећени Владика је апеловао на све да се максимално ангажују да обавезе које су преузели испуне и обрадују вјернике који ће, ако Бог да, на Други дан Васкрса и на дан успомене Свете Матроне доћи у овај манастир. Истовремено, Преосвећени је са архитектом дефинисао локацију будућег конака и на основу геодетске подлоге и координата на терену издао пројектни задатак за израду пројекта будућег конака.

У сриједу, 30. марта 2016. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је Братунац. Са почетком у 15 часова отпочео је у просторијама Црквене општине Братунац братски састанак свештенства Архијерејског намјесништва сребреничко-подрињског. Састанком је предјседавао Преосвећени Владика г. Хризостом, који је у свом излагању говорио о програму  духовне надградње Цркве Божје у Епархији зворничко-тузланској и позвао свештенство овог архијерејског намјесништва да се у том правцу покрене и организује. Посебно је истакао потребу укључивања лаика у пројекте Цркве кад  су у питању социјалне службе и пројекти Цркве ове врсте.

У наставку састанка свештеници су износили своје извјештаје о стању Цркве и народа по парохијама.

Са почетком у 18 часова Преосвећени Владика г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију претходно освећених Дарова у храму Успенија Пресвете Богородице у Братунцу. Саслуживали су протојереј-ставрофор Борислав Тодић, јереји Душко Глигић, Стефан Ераковић, Младен Станишић и протођакон Славољуб Милошевић. Саборно служење у Братунцу било је и ради исповијести и причешћа свештенства архијерејског намјесништва сребреничко-подрињског и благочестивих вјерника Братунца који су у великом броју испунили братуначки Сабони храм и причестили се.

У пригодној бесједи Преосвећени Владика их је позвао на покајање и сједињење са Христом Господом и да се достојно припреме за велику радост коју ће Господ свима  даровати својим Васкрсењем.

Извор: Епархија зворничко-тузланска