Представљена још једна књига о Светом Сави

Представљена још једна књига о Светом Сави
Представљена још једна књига о Светом Сави
Представљена још једна књига о Светом Сави
Представљена још једна књига о Светом Сави

У сали Културног центра Архиепископије београдско-карловачке у улици Краљице Наталије број 76 представљена је књига Гора Преображења списатељице Љиљане Хабјановић Ђуровић.

"У овој години обележавамо 820 година како се Велики српски жупан Стеван Немања на црквено-народном сабору 1196. одрекао владарског трона, замонашио и повукао се у своју задужбину манастир Студеницу. Само неколико година касније, два монаха, отац и син, сада Симеон и Сава, обнављају запуштен манастир Хиландар на Светој гори. Одласком српског владара у монашко тиховање постављен је камен темељац необоривој кули српске историје, " казивао нам је протођакон др Дамјан Божић, секретар Привредне фондације која је и организатор духовних трибина сваког последњег четвртка у месецу.

Седма књига из духовног циклуса (писана у девет одељака) ове књижевнице говори о Светоме Сави и његовој савршеној љубави према Господу и српском роду, али и о нашим прецима, о карактеристикама његовим, искуствима људи који су га сретали, о нашем народу пре и после упокојења српског светитеља.

Божји промисао је учинио да ова књига коју је штампала Штампарија Српске Православне Цркве (прво издање) угледа свет 2015. године. Списатељка је ишла путевима Светога Саве, посетила места на којима је боравио, затим је ишла путем Доментијана, оца Јустина, Светог владике Николаја.

Предговор за књигу написао је Високопреосвећени митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

"Ова књига није биографија, није ни роман. Схватио сам је као дело које говори о карактеристикама једног светог човека и о томе каква његова појава делује на околину, па и након његовог упокојења. На једном месту Свети Јустин Поповић каже да су сви писци који су писали о Светом Сави, наравно после Доментијана и Теодосија, дали умртвљену шему, односно мртви приказ лика светитеља српског. Избегавали су да га јасно и опредељено представе као христоносца. Нису оживели његов лик и дело, већ га једноставно описују као просветитеља и првог епископа, као да је он био само то. Свети Сава је био просветитељ и епископ први, али је на првом месту био Божји христоносац..." казао је протођакон др Божић и додао да је мишљења (што потврђују и други од времена изласка књиге до данас)  да је овом књигом Свети Сава оживотворени лик христоносца Божјег.

Представљање у Културном центру наше Архиепископије јесте прво представљање стваралаштва гђе Љиљане Хабјановић Ђуровић  у Београду после октобра 1996. године.

Дијалог публике и писца текао је једноставно, непосредно, а растојања између публике и писца није било, јер је књига о Светоме Сави, књига Гора Преображења, потребна свима нама. Српски просветитељ и први архиепископ наше Свете Цркве није био само то и на томе не треба да остане наше ни знање ни поимање о великој личности српске историје и молитвенику пред Господом.

Представљању књиге су присуствовали протојереј-ставрофор др Саво Јовић, секретар Светог Архијерејског Синода; протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, професор Богословског факултета у Београду, г. Градимир Станић, управитељ Издавачке фондације и штампарије СПЦ, свештенство, као и многе личности из јавног и културног живота.

У подневном термину је представљена књига Владимира Марковића "Света земља", а књига "Вујански крст патријарха Павла" аутора мр  Слободана Радуловића биће представљена у четвртак 21. априла у 18 сати.

З. Зец