Авраамово наслеђе на Нилу

Изложба у Боде-музеју у Берлину од 2.4.2015. до 30.4.2016.

У Египту имају Јевреји, хришћани и муслимани  доиста дугу заједничку историју. У њему је у петом веку настала монофизитска јерес, један покрет који је настојао на једној нераздељеној природи Исуса Христа, за разлику о учењу у двема природама Спаситеља које је дифинисано на Сабору Халкидону (451.г.), које је и за православне и за католике до данас догматски аксиом.

Изложбом "EIN GOTT - Abrahams Erben am Nil", која је отворена у априлу прошле године и требало да буде затворена у септембру, али је због сензационалног интересовања публике продужена до краја априла ове године, тематизован је опсежан религиозни живот и свакодневица трију верских заједница у Египту од времена Римског царства до 12. века. На примеру од преко три века мирољубиве коегзистенције трију светских религија, изложба показује колику релеватност за актуелну политичку ситуацију ови археолошки проналасци могу имати.

Изложено је преко 250 објеката из египатског богатог наслеђа. Многи од њих потичу из још необјављених збирки, као и из колекција државних музеја Берлина. Многи објекти за ову изложбу су изнајмљени из British Museum и Albert Museum у Лондону или Cambridge University Library.

Наслов изложбе ”Авраамово наслеђе на Нилу” сугерише да је фокус

на праоцу и архетипу Аврааму за веру у једног Бога. Авраам, у муслиманском наслеђу Ибрахим, веома је значајна веза између јудејства, хришћанства и ислама.

Представљене су и остале надконфесионалне религиозне личности, као што је Мојсије, Данило, Јосиф, арханђел Гаврило који су били веома популарни у Египту. На основу египатских сведочанстава о Светим списима Јевреја, хришћана и муслимана посетилац добија кратак увод у основе трију светских религија. Једнако су представљени и основни грађевински типови различитих култних здања/богомоља – синагоге, цркве и џамије – и документоване етапе њиховог архитектонског развоја у Египту.

Изложбени експонати - Коран у јеврејском преводу или коптска азбука са јеврејским словима - сведоче о трансферу знања и комуникацији међу интелигенцијом трију религија. Једно писмо философа Мозеса Мајмонида, који је дошао из Кордобе у Каиро, као и друга преписка која је упућивана из Самарканда, Кијева, Венеције или Руана, сведоче о нормалном општењу међу трима религијама. Или у једном писму је објашњено како један јеврејски трговац свом муслиманском пријатељу честита муслимански празник и наговештава да ће га тада посетитити. То показује да је заједнички живот припадника различитих религијских заједница у Египту био могућ.

Мимо религиозних тема, друго тежиште изложбе лежи на теми свакодневице у Египту. Почев од рођења, детињства, школског васпитања изложбени експонати документују разноврсност свкаодневног живота. У посведневном животу магија је у свим трима религијама имала значајан удео. Изложба се завршава документацијом о ритуалима сахрањивања умрлих и представама есхатона/оностраног код Јеврја, хришћана и муслимана.

Ову изложбу су својим штедрим спонзорством омогућиле многе организације, као што су Sawiris Foundation for Social Development или Ernst von Siemens Kunststiftung, Mercedes Benz, Brigitte und Martin Krause-Stiftung као и Kaiser Friedrich-Museums-Verein.

Интенција приређивача ове занимљиве изложбе је да нас подсети на историјски тријалог јудаизма, хришћанства и ислама као неки вид историјског мodus vivendi. Но док терористичке хорде Исламске републике у име Бога убијају, разарају, пале и остављају пустош за собом, бојимо се да ће икоји вид религиозне коегзистенције бити замислив.

Протођакон Зоран Андрић