Ечмиадзин: Међународна конференција у заштиту породице

Ечмиадзин: Међународна конференција у заштиту породице
Ечмиадзин: Међународна конференција у заштиту породице
Ечмиадзин: Међународна конференција у заштиту породице
Ечмиадзин: Међународна конференција у заштиту породице

У Еревану, главном граду Јерменије, 31. марта је одржана међународна научна конференција у циљу подршке установи породице. Тема јој је била „Традиционалне вредности – духовно-морални оријентири развитка савременог друштва“.  

Организатори конференције били су Добротворни фонд за помагање руских светиња на Светој Гори, Савез жена Русије, Руска Православна Црква и Јерменска Апостолска Црква, уз подршку Руског центра за  науку и културу у Еревану.

У раду конференције је учествовало више од 150 лица, која су представљала органе државне власти, друштвене организације, духовне и научне кругове, средства масовног информисања Русије и Јерменије.    

Поздравним говорима учесницима су се обратили председник Одељења за спољне односе Јерменске Апостолске Цркве Архиепископ Натан Оганесјан, директор Центра за хришћанско васпитање Светог Ечмиадзина Епископ Вартан Навасардјан и секретар Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије за међухришћанске односе јеромонах Стефан (Игуманов).

Учеснике конференције такође су поздравили руски амбасадор у Јерменији Иван Волинкин, депутат Државне Думе Владимир Симагин, депутат Народне скупштине Републике Јерменије Артак Девтјан, директор Руског центра за науку и културу Марко Калинин и друге високе личности.

Како су истакли руски и јерменски стручњаци, Русија и Јерменија већ дуже од хиљаду година живе у условима у којима доминирају улоге традиционалних хришћанских вредности у социјалној структури друштва. Управо они су изградили традиционалну породицу као добровољни, на начелима љубави, вере, верности, узајаманог уважавања и испомагања неразориви савез мужа и жене, који ступају у законите односе у циљу формирања заједничког дома, рађања и васпитања деце.  Криза савремених породица плод је тога што данас преживљавамо антрополошку катастрофу атомизације друштва.    

Учесници конференције су једногласног мишљења да је данас важно удружити залагања друштва, државе и верских организација и донети конкретне мере које се тичу васпитања код деце и  омладине поштованог односа према установи породице.

Стручњаци су истакли да само хармонична породица, изграђена на традиционалном духовно-моралном темељу, представља ону средину у којој се поставља темељ будућности свега друштва. Такође су се успротивили идеји произвољне родне идентичности, ограничавању права породици на васпитање деце и одређивању другачијих вредносних основа васпитања; ово се сматра претњом стабилности друштва и државе.

На завршетку конференције усвојена је резолуција упућена органима државних власти, друштвеним организацијама, средствима информисања Русије и Јерменије, у којој се истиче неопходност системског залагања на подршци хришћанских духовних вредности и неизменљива вредност очувања и неговања моралних и културно-историјских традиција.

Извиор: Православие.ру (Р. Ракић)