Јеромонах Панарет: О духовној борби

Јеромонах Панарет: О духовној борби
Јеромонах Панарет: О духовној борби
Јеромонах Панарет: О духовној борби
Јеромонах Панарет: О духовној борби

Великопосни циклус предавања који се одржава у просторијама Српског културног друштва Просвјета у Загребу настављен је излагањем јеромонаха Панарета (Ласице) под насловом ”О духовној борби”. Предавање је одржано у сриједу, 30. марта 2016. године, а уз вјернике и заинтересоване слушаоце, предавању је присуствовао Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије.

На самом почетку предавања јеромонах Панарет је указао на специфичности борбе која пред хришћанима стоји, а на које упућује и сам Апостол Павле: „ Браћо моја, јачајте у Господу и у сили моћи његове. Обуците се у свеоружје Божије...јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета“ ( Ефес. 6, 10-12 ). У веома интересантном педесетоминутном излагању (видео) отац Панарет је издвајао релевантне библијске цитате и светоотачка искуства, подједнако ранохришћанских подвижника и светитеља двадесетог вијека. Говорећи о насловљеној теми указивао је на релације духовне борбе и врлинског живота, смирења и покајања, молитве и стражења - бдијења. Услиједила су питања и коментари заинтересоване публике.

Предавања Великопосног циклуса 2016. године Господње одржавају се по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија сваке сриједе у просторијама СКД Просвјета у Загребу.

Извор: Митрополиј азагребачко-љубљанска