Мошти Свете мајке Ангелине походе Срем

Мошти Свете мајке Ангелине походе Срем
Мошти Свете мајке Ангелине походе Срем
Мошти Свете мајке Ангелине походе Срем
Мошти Свете мајке Ангелине походе Срем

Свете мошти Мајке Ангелине свенародно дочекане у Бингули, Ердевику, Кукујевцима и Бачинцима.

У понедељак, 4. априла 2016. године, на празник Светог свештеномученика Василија Анкирског шидско намесништво је удостојено посебне духовне радости и историјске почасти да са својим верним народом сусретне и дочека мошти Мајке Ангелине. Прво место које је у свом благодатном входу Света Мајка обрадовала верни народ била је Бингула. У 14 часова испред храма сабрао се верни народ на челу са својим свештеницима и вероучитељима. Свештенство шидског намесништва се једногласно одазвало позиву архијерејског намесника протојереја-ставрофора Радомира Мишића, чинећи сагласје у слози и разумевању и подсећајући нас својим примером да ништа није тако красно као кад браћа живе заједно. Сви постројени у поретку заједно са верним народом чинили су једну дичну поворку. Школска деца предвођена својим вероучитељем спремно су ишчекивала скори сусрет са Мајком Ангелином.

Својим присуством верни народ је обрадовао и духовно укрепио долазак Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија. Када је Епископ донео мошти једним устима заорила се химна радости посвећена Светој Мајци: У теби се Мати засигурно сачувала боголикост... Док су речи ове химне одјекивале улицама села мошти су унесене у храм Светог великомученика Георгија. Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, заједно са свим свештеницима шидског намесништва, одслужио је акатист. Свештеници су читали благодарења, а вероучитељи својим појањем саучествовали у овом духовном дијалогу. По одслуженом акатисту Епископ се речима утехе и поуке обратио сабранима подсећајући их на живот и дело Мајке Ангелине позивајући их да следе добре примере наше прошлости и да тако освећују садашњицу свога живота. По завршетку беседе верни народ је приступио целивању светих моштију. Остајући сабрани у порти храма верници су желели да својим присуством одају поштовање Светој мајци Ангелини и да је као добри домаћини достојно испрате у суседни им Ердевик.

После дочека светих моштију у Бингули у 17 часова из храма Светог великомученика Георгија настављено је даље благодатно ходочашће Мајке Ангелине према селу Ердевик. На самом улазу у село свечана и бројна литија, сачињена од целокупног свештенстава шидског намесништва и верног народа, била је спремна да сусретне и прихвати мошти. Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије ни овог пута није жалио ни труда ни воље да и овде буде са својом паством и да са њом подели сву радост овог благословеног сусретања. Свечана литија праћена појањем унела је мошти Мајке Ангелине у храм Светог оца Николаја у Ердевику. Потом је уследио акатист Мајци Ангелини којим је началствовао сам Епископ. По завршетку акатиста поучавајући сабране Владика је истакао сву важност састрадавања и несебичног давања у љубави, позивајући све сабране да следе пример Мајке Ангелине.

Пошто је верни народ целивао свете мошти у 18 часова почело је вечерње богослужење. Сви сабрани су још једном у молитви потврдили истинску жељу да буду причасници небеских добара и да својим примером покажу истинску љубав и поштовање. Свете мошти Мајке Ангелине остале су у храму Светог Николаја све до Пређеосвећене Литургије која је служена 5. априла у 9 часова.

У уторак, 5. априла 2016. године, на празник Светог преподобног мученика Никона, после одслужене Литургије пређеосвећених Дарова у храму Светог оца Николаја у Ердевику, мошти Свете Мајке Ангелине кренуле су пут села Кукујеваца. Настављајући добру традицију својих претходника мештани села Кукујеваца, заједно са сабраним свештенством и народом, организовали су свечану литију која је изашла да сусретне свете мошти. Док су звона храма Успења Пресвете Богородице одјекивала праћена певањем појаца и свештенства, целокупан тренутак сједињавао се у једну громогласну добродошлицу Светој Мајци Ангелини. По уласку у препун храм одслужен је акатист Светој Мајци. По прочитаном акатисту протојереј Милан Пршић одржао је надахнуту беседу поучавајући народ како да тражи молитвено посредништво од Мајке Ангелине и како сами непрестано треба да вапијемо за водом живом, Христом Спаситељем нашим. Потом се сабраном народу обратио старешина храма и месни парох протојереј-ставрофор Душан Чавка. Благодарећи Богу који је диван у светима својим, он је истакао сву историчност и важност овог тренутна како за све житеље овог места тако и за сам новосаздани храм. После пријатних речи беседника верни народ је приступио целивању моштију и помазивању. Сећајући се речи апостола Павла да се треба молити свагда и без престанка,свештеници и вероучитељи су све време читали Псалтир до самог тренутка када су мошти свечано испраћене у суседне Бачинце.

Дана, 5. априла 2016. године у 17 часова, мошти Свете Мајке Ангелине стигле су у Бачинце. Житељи села Бачинаца са пуно љубави и усрдности изашли су им у сусрет. Свечана литија организована у ту част допратила је мошти у сам храм Преноса моштију Светог оца Николаја. Целокупно свештенство шидског намесништва које се овим поводом сабрало заједно са вероучитељима и присутним верним народом отпочело је Акатист Мајци Ангелини. Радуј се Ангелино похвало рода нашега одјекивало је унутар храма. По завршетку молебана месни парох јереј Дарко Дангузов се обратио сабраним наглашавајући светост живота Мајке Ангелине, позивајући присутне да узму учешћа у даљем молитвеном благодарењу које је уследило. У 18 часова служено је вечерње богослужење и мошти Мајке Ангелине остале су ове вечери у Бачинцима да својим присуством благосиљају и чувају ово сремско село.

Извор: Епархија сремска