Мр Славку Крстајићу признање Руске Православне Цркве

Мр Славку Крстајићу, прегаоцу и борцу за јединство православних народа и предсједнику огранка Фонда за Црну Гору, добитник је ордена Светог Сергија Радоњешког. Ово високо признање Руске Православне Цркве г. Крстајићу је прекјуче уручено у оквиру 22. Међународне конференције Фонда јединства православних народа која се на тему избјеглиштва у актуелном тренутку одржава у Пироту.

Образлажући одлуку Патријарха московског и све Русије г. Кирила, предсједник Фонда јединства православних народа проф.др Валериј Алексејев је истакао да је „ова награда само дио признања за изузетан труд, пожртвовање и немјерљив допринос Крстајића на повезивању и учвршћивању јединства православних народа.

-Људи, као што је Славко Крстајић, савремени су мисионари који настављају мисију ширења међуправославне слоге и јеванђељеке љубави. Стога је овај орден само мали знак пажње и осјећаја дуга који Руска Православна црква осјећа према прегаоцима и подвижницима какав је Славко, нагласио је Алексејев.

Захваљујући на високом признању Славко Крстајић је казао да ће му оно „бити подстрек за даљи рад на учвршћивање разумијевања и сарадњу међу православним народима.

Фонд јединства лравославних народа је организација основана 1995. године у Москви, под покровитељством Руске православне цркве, а на челу његовог Савјета је Патријарх московски и све Русије г. Кирил. Славко Крстајић је на челу црногорског огранка Фонда јединства православних народа од 2005. године. Пирот је домаћин тродневне конференције која се одржава на тему „Хришћанско схватање проблема избјеглица у свјетлу актуелне стварности. Конференција која се одржава у Дому културе почела је интонирањем химне Републике Србије.

У раду конференције, поред чланова Међународног друштвеног фонда јединства православних народа учествују предсједник Републике Србије Томислав Николић, амбасадор Руске федерације у Београду Александар Васиљевич Чепурин, министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин и у име Српске Православне Цркве протојереј ставрофор Милитин Тимотијевић. Говорећи о актуелној мигрантској кризи Томислав Николић је истакао да је Србија и у овим тешким тренуцима показала и доказала да земља која разумије патње других народа и да је хиљадама прогнаних пружила уточиште. Амбасадор Чепурин је истакао да је неопходно политичко јединство свих земља како би се доносиле правилне одлуке.

-Ова конференција је најизазовнија, јер покушава да пронађе најваљанија рјешења лишена лицемјерних интереса свјетских олигарха и безосјећајних твораца ратова и вјерских сукоба, истакао је протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска