Добро здравље за села у Епархији доњодунавској

У петак, 8. априла 2016. године два лекара и три медицинска асистента из Удружења православних хришћанских лекара Румуније - огранак Галати -пружали су бесплатне лекарске консултације. Медицинско особље је давало и стручне савете ради унапређивања праве едукације за добро здравље. Догађај се одвијао у манастиру Адам и представљао је саставни део програма „Добро здравље за села“, који је организовала Епархија доњодунавска у сарадњи са Удружењем православних хришћанских лекара Румуније –  јавља о. Габриел Молокеа, саветник за медије Епархије доњодунавске.

Истог дана, 8. априла, проширени духовни и друштвено-филантропски програм за монашку заједницу и за поклонике који су се затекли у манастиру одржан је у манастиру Адам, у округу Галати, на иницијативу и по благослову и у присуству Његовог Високопреосвештенства Касијана, Архиепископа доњодунавског.

Програм је почео  Божанском Литургијом пређеосвећених дарова, коју је служила неколицина свештеника Намесништва Таргу Бујор, после чега је Владика доњодунаски служио Свету тајну јелеосвећења.

Поред поклоника из суседних села и из округа Васлуи, Јаши и Сучеава који су били у манастиру, 2 лекара и 4 медицинска асистента из огранка Галати Удружења православних хришћанских лекара Румуније учествовали су у овом чину. Три студента са последње године студија Факултета за медицину и фармацију овог града помогло им је да пруже лекарске консултације, провере крвни притисак и гликемију верника присутних у манастиру. Медицинско особље је такође пружало стручне савете у промовисању стварне едукације за добро здравље.

Иницијатива лекара Галате спада у  програм „Добро здравље за села“ који организује Епархија доњодунавска у сарадњи са Удружењем православних хришћанских лекара Румуније, ове године под мотом „Духовно добро здравље за физичко добро здравље нас људских бића испред иконе Матере Божје – Чудотворне, из манастира Адам“.

Манастир Адам је посвећен Успењу Матере Божје и „Животворном извору“ који се налази усред манастира Адам, на платоу који се назива „Апаратура“ (Заштита), 29 километара од града Барлад и 40 километара од места Течучи.

Извор:  Румунска Патријаршија