Издавачки подухват године: Дела Светог Григорија Паламе

Издавачки подухват године: Дела Светог Григорија Паламе
Издавачки подухват године: Дела Светог Григорија Паламе
Издавачки подухват године: Дела Светог Григорија Паламе
Издавачки подухват године: Дела Светог Григорија Паламе

На овогодишњем Међународном салону књига, који је отворен на Новосадском сајму, издавачка установа Епархије бачке Беседа је примила награду Лаза Костић за издавачки подухват године ‒ Дела Светог Григорија Паламе у осам књига.

О овом делу 14. априла 2016. године говорили су Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, као и протојереј Милован Миодраговић, парох новосадског Светоуспенског храма.

Програмски директор Салона књига г. Мирослав Алексић је прочитао образложење жирија за доделу награде за издавачки подухват године, у ком је наведено да Паламино богословско наслеђе у себи истовремено сабира теоријско, философско и практично литургијско предање. Сваки том садржи богате, неподељене регистре, детаљно обрађене текстове које читаоцу омогућују да разуме богословски и историјски контекст настанка ових дела, наведено је у образложењу жирија за доделу награде Лаза Костић за издавачки подухват године.

Протојереј Милован Миодраговић је казао да се кроз Дела Светог Григорија Паламе сусрећемо са укупним светоотачким списима написаним пре 14. века. -Изузетно је драгоцено да читаоци српског говорног подручја могу да се сусретну, кроз Дела Светог Григорија Паламе, са важном баштином, централном Тајном Цркве, коју је Свети Григорије својим животом и својим делима, до крви, бранио, навео је отац Милован.

На сам спомен имена Светог Григорија Паламе, према речима проте Миливоја Мијатова, не можемо да се не сетимо појмова попут исихазма, исихастичких полемика, односно, свега оно што се дешавало у 14. веку, а у чему је одлучујућу улогу имао Свети Григорије Палама. Он је својим радом допринео да се исихазам као религиозно-духовни и богословско-философски покрет у оквиру Цркве, на прави и ваљан начин прихвати у народу, и међу верујућима и оним неверујућима, додао је архијерејски намесник новосадски први.

Епископ бачки г. Иринеј је нагласио да је богословски, духовни и културни значај Дела Светог Григорија Паламе изузетан данас, у 21. веку, у хришћанском савременом богословљу и многим другим областима надахнутим богословљем – уметности, књижевности, архитектури. -Сва његова теологија, теологија Цркве са његовим личним печатом и изразом јесте у одређеном смислу изузетна библијска теологија. Његово огромно дело, а и дела других отаца и учитеља Цркве, могу се посматрати као опширна тумачења Светог Писма Новог Откривења, које називамо Светим Писмом, објаснио је владика Иринеј. Епископ је казао да се радује што нас је Бог удостојио да Беседа буде издавач тако значајног, осмотомног Дела Светог Григорија Паламе.

Издавачка установа Епархије бачке је од 2012. до 2015. године издала Дела Светог Григорија Паламе, преведена са изворног грчког на српски језик и слободно их можемо назвати сабраним делима овог великог светитеља. Преводилац је Станимир Јакшић.

ИЗвор: Епархија бачка