Вече књиге и хришћанске љубави у Градској библиотеци у Винковцима

Вече књиге и хришћанске љубави у Градској библиотеци у Винковцима
Вече књиге и хришћанске љубави у Градској библиотеци у Винковцима
Вече књиге и хришћанске љубави у Градској библиотеци у Винковцима
Вече књиге и хришћанске љубави у Градској библиотеци у Винковцима

Градској библиотеци и читаоници Винковци организовано је 14. априла 2015. књижевно вече захваљући управници Градске бибилиотеке госпођи Емилији Пезер. Представљене су књиге протојереја Предрага Азапа, винковачког пароха, ”Кад је Бог на првом месту, све је на свом месту!”, ”Светитељи Божји - лекари у свим болестима“ и ”30 дана с Богородицом”.

Протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Српске православне гимназије ”Катарина Кантакузина Бранковић“  у Загребу, пренео је винковачкој публици да  “овим књигама аутор шаље дивне поруке својим читатељима и вјерницима. Кроз књиге сазнајемо и о самом аутору, а то је да је прота Предраг вриједан и упоран у изналажењу начина како приступити вјерницима, јер у овим књигама је прегршт тема из свакодневног живота.“

Књиге су све штампане у Винковцима, у штампарији „Зебра“,  ћирилицом. Српска ћирилица је тако кроз врата Библиотеке ушла у Винковце, и ово су прве књиге с ћириличним насловима од осамостаљења Хрватске које су евидентиране и налазе се на полицама ове Градске бибилиотеке, па су доступне свима грађанима и читоцима. Тим је успех промоције ових књига још већи.

Све три књиге проте Предрага Азапа настале су у посљедње две године: књига ”Кад је Бог на првом месту, све је на свом месту!” написана је у време када је био уредник часописа Епархије осјечко-пољске и барањске ”Преображење”, док је у књизи ”Светитељи Божји: лекари у свим болестима: духовна медицина” прота описао 12 светаца православне вере који су живели у одређеном периоду и сами су боловали од одређених болести, али су и били лекари.

Прота Азап, који ове године прославља 25 година свештеничке службе, додао је  да је ово вече књиге и хришћанске љубави. Пуно је око нас негативних догађаја, пуно негативних људи који шире свађалачки дух и надносе мрак на наша села и градове, а ми не желимо бити део тога. Ми желимо упутити људима топлу људску реч, бити им охрабрење и подршка.

Трећа, пак, књига, ”30 дана с Богородицом” , намењена је верницима; парох винковачки прота Предраг Азап саветује да не пропусте ни један дан а да се не помоле и не затраже заштиту Пресвете Богородице.

Делове из књига је читала ученица загребачке Православне гимназије Јерина Стефановић, док је у музичком делу наступио народни фрулаш и гајдаш Станимир Перић, као и Етно група ”Ђурђевак“.

Књижевној вечери  је присуствовао и заменик жупана вуковарско-сремског г. Ђорђе Ћурчић.

Забележила З. Зец