Врбица и Цвети у Новом Саду

Врбица и Цвети у Новом Саду
Врбица и Цвети у Новом Саду
Врбица и Цвети у Новом Саду
Врбица и Цвети у Новом Саду

Mолитвена прослава Суботе праведнога Лазара почела је чином освећења врбових гранчица и одмах затим, уз учешће мноштва верног народа Божјег, а нарочито дечице, свечаном литијом устаљеним путем од Саборног храма кроз улице: Змај Јовину, Модене, Илије Огњановића, Константина Данила, Игњата Павласа и Дунавску. Литију свештенства и верног народа Божјег као и празнично бденије предводио је Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Јероним.

У Цветну недељу, 24. априла 2016. године, када наша  Црква прославља успомену на свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј началствовао је евхаристијским сабрањем уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа јегарског г. Јеронима, братства Саборног храма и новосадских ђакона.

У евангелској омилији владика Иринеј је поред осталог истакао: - Из имена празника наслућујемо садржај тог празника. Данашњи улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим није обичан улазак него Месијански, а Господ у својој личности обједињује царску, првосвештеничку и пророчку службу. Данашњи празник завршава подвиг свете Четрдесетнице и од њега па надаље улазимо у недељу страдања Христових. Он нема само историјску везу са празником Пасхе него и суштинску будући да се кроз богослужбене химне празника, пројављује наговештај свеопштег Васкрсења. Господ у Јерусалим улази тријумфално, не случајно, а народ Га препознаје као Оног који доноси мир. Речи ,,Осана" нису упућиване ником од старозаветних пророка и праведника осим Господу, као и речи ,,Благословен који долази у име Господње", речи које се упућују само Месији. Народ се сабрао да види не само Господа Исуса Христа него и Лазара кога је Он васкрсао из мртвих. Као и свему осталом тако и у данашњем догађају, Господ у свој слави својој пројављује своју скромност, у Јерусалим улази ношен на магарету, показујући да је Његова слава изнутра у Њему а не нека спољашња манифестација. Исти овај народ ће за пар дана викати ,,распни га, распни", али ће иза тога кроз покајање признати да су га без разлога издали. Сви ми смо позвани да празнујући данашњи празник унутра у срцу своме имамо непрекидно клицање ,,Осана, благословен који долази у име Господње."

Извор: Епархија бачка