Из живота Ваљевске епархије

Из живота Ваљевске епархије
Из живота Ваљевске епархије
Из живота Ваљевске епархије
Из живота Ваљевске епархије

Деца су анђели Божји и са њима сва радост долази. Господ Христос је то знао и због тога је желео да га баш она поздраве при уласку у Јерусалим, рекао је владика Милутин приликом освећења врбових гранчица у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. Заиста, свеопшту радост и лепоту живљења нико као деца не може дочарати. Њихова су срца чиста и, како је Спаситељ говорио, Царство небеско управо њима припада. Врбица, у народу звана "дечји празник", и Лета Господњег 2016. у ваљевски Саборни храм довела је мноштво малишана. Украшени венчићима, са звончићима око врата, дошли су са својим родитељима да буду део празничне радости. Након вечерњег богослужења, епископ Милутин осветио је врбове гранчице и заједно са свештеницима поделио их малишанима. Смисао и значај Врбице песмом и рециталом појаснили су предшколци вртића "Звончић". Програм су заједно са њима осмислиле и реализовале вероучитељица Видосава Витезовић и васпитачице Весна Крстић и Аида Исљами.

Велика недеља смештена је између два васкрсења – Лазара из Витаније и Господа Христа, два догађаја који показују жртвеност крста и уводе нас у вечну радост. Почетак свему видимо у дубокој вери Лазаревих сестара Марте и Марије. Вери, којом се Христос препознаје као спаситељ, победитељ смрти и давалац вечног живота. Смрти, која је производ ђавола, наш највећи и последњи непријатељ у овом свету, беседио је протојереј-ставрофор Верољуб Младеновић на светој архијерејској Литургији коју је, поводом Лазареве суботе – храмовне славе капеле на Новом гробљу у Ваљеву, служио Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва. По завршетку богослужења пререзан је славски колач и освећено жито и вино. Сабрање је завршено трпезом љубави у оближњем ресторану.

У Цветни петак, 22.4.2016. године, у Основној школи "Рајко Михаиловић" у Бањанима по дванаести пут одржано је духовно сабрање ученика од 1. до 8. разреда у организацији вероучитеља, али и свесрдну подршку наставника других предмета. Бањанској деци придружила су се деца из Сувог Села, Кожуара, Врела, Калиновца и Вуконе. Благослов владике Милутина пренео је архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић (опширине у блоку ВЕРОНАУКА).

У среду шесте недеље Великога поста, на празник преподобног Георгија Митиленског, дана 20. априла 2016. године, Његово преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у манастиру Лелић. Епископу је саслуживало свештенство Првог и Другог Архијерејског намесништва ваљевског. Тога дана сабрани око свога пастира, сви свештенослужитељи два ваљевска намесништва приступили су светој тајни исповести.

Извор: Епархија ваљвеска