Цвети у Загребу

Цвети у Загребу
Цвети у Загребу
Цвети у Загребу
Цвети у Загребу

Празник свечаног Уласка Христовог у Јерусалим великом радошћу прослављен је у Загребу. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, свештенство и ђаконство Светопреображенског храма и вјерници загребачке парохије.

Сабрању вјерника који су у великом броју испунили храм бесједом се обратио митрополит Порфирије говорећи о празновању овог празника који изражава радост свих људи, али и свецијеле творевине која заједно са јерусалимљанима узвикује „Осана! Благословен који долази у Име Господње!“.

- Међутим, за чудо они који су познавали Писма, који су знали какав треба да буде Спаситељ и Месија, или боље рећи, они који су мислили да знају какав треба да буде, такви су, видели смо из јеванђеља прошле недеље, очекивали земаљског цара. Очекивали су силног и моћног вођу који треба да дође међу Изабрани народ и да све људе света покори под своје ноге и под ноге Изабраног народа. Очекивали су да ће то бити тријумф овоземаљске победе и наступање овоземаљског царства. А, ево Господ, као што је већ чинио чинећи чуда, исцељујући, проповедајући, скромно изван светске славе, знакова моћи и силе овога света, смирено Он на магарету улази у Свети Град и већ ту показује да Он као Цар и Спаситељ не говори о категоријама овога света, него зна да ма колико живот трајао, ма колико неко владао и био моћан, признат и позван све то има свој ограничени период, нагласи је Митрополит.

У наставку бесједе Митрополит је говорио како празником Цвети ми улазимо у Велику Недељу, Страсну Седмицу током које богослужења у православним храмовима прате јеванђелска казивања о догађајима која непосредно претходе страдању Христовом и говоре о Крсној Жртви и позвао вјернике да походе наш храм наредних дана све до празника Васкрсења Христовог, а тада да дођу у што већем броју, не плашећи се од кога ће бити виђени и причесте се Светим Тајнама.

Честитајући данашњи празник Митрополи је пожелио да у срцима свих људи процвета Христос, процвета љубав и радост.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска