Декани академија Светог Владимира и Светог Нерзеса код јерменског патријарха

Ечмиадзин, 14. јуна 2016. – Јуна 13, 2016. протојереј др Џон Бер, декан Православне академије Св. Владимира у Њујорку и пречасни Мардирос Чевиан, декан Јерменске академије Св. Нерзеса отпутовали су у Јерменију на позив Његове Светости Карекина II,  Врховног ПАтријарха и Католикоса Свих Јермена. Декани ће посетити столицу Јерменске Апостолске Цркве, Мајку столицу Св. Ечмиадзина и проучити могућности академске сарадње између ове две богословске академије. „Одушевљен сам посетом Јерменији, Ечмеадзину а нарочито Његовој Светости Карекину II,“ приметио је отац Јован. „Наши односи са Јерменском црквом и Академијом Св. Нерзеса датирају од скоро пре пола века. Мада први пут декан Св. Владимира има могућност да посети Јерменију... Спреман сам да истражим разне могучности наше даље сарадње.

За време ове историјске посете, др Џон Бер биће примљен у аудијенцију код Његове Светости кога је упознао 2010. године када су Његова Светост Карекин и Академија Св. Владимира примили награду Међународног фонда јединства православних хришћанских народа чије је седиште у Москви. Др Бер ће водити разговоре и са високопречасним Гарегином Хамбарџумјаном, деканом Богословске академије Геворгијан који је својевремено посетио Академију Св. Владимира 2016. и овде одржати предавање пред студентима.

„Желим да овде посетим и библиотеку Матен Адаран у Јеравану која поседује једини сачувани рукопис Светог Иринеја Лионског на јерменском језику који је у 6. веку преведен сада изгубљеног грчког оригинала“ навео је отац Џон Бер, знаменити познавалац дела Св. Иринеја.

Ускоро почињем да сарађујем са патрологом Паулом Сајегом на новом издању дела Светог Иринеја за Оксфорд Универзити Прес.

Хришћанска традиција у Јерменији је веома древна и веома богата у богословском, монашком и духовном животу као и у уметности и архитектури. Посета Јерменији за мене је зацело благослов јер ћу корачати тлом којим су ходила два Христова апостола, Свети Тадеј и Свети Вартоломеј, као и велики просветитељ, Свети Григорије Проповедник, који је обратио јерменског краља у хришћанство 301. године.

Извор: ОСР