Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице

Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице
Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице
Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице
Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице

Црква Божија у Сребреници је у слави и величанственој радости прославила празник Вазнесења Господњег. Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански Господин Хризостом је, уз саслужење архијерејског намјесника Сребреничко-подрињског протојереја-ставрофора Душана Спасојевића, протојереја-ставрофора Борислава Тодића и протођакона Славољуба Милошевића, извршио велико освећење храма Вазнесења Господњег у Дугом Пољу.
Након освећења, Епископ је надахнутом бесједом поздравио и благословио присутни вјерни народ. По његовим ријечима, радост Празника Вазнесења и радост освећења данас су сједињени у једно. Све нам је Господ и Бог дао за наше добро и ради нашега освећења. Милост и доброта Божија  изобилно се даје и излива на оне који га у времену и простору славе као Бога свога, на оне који у времену и простору славе милост и помоћ његову. Управо тако браћо и сестре, драга дјецо, ви тражисте благослов божији и милост његову и добисте је. Кроз срца ваша и ревност вашу, овјде и на овом мјесту, након силног страдања и прекомјерне неправде силника овога свијета, подигосте овај храм као симбол свога новог савеза са Богом својим. Није ово како су неки мислили и говорили храм ината, већ храм молитве љубави и завјета.

Радујмо се и веселимо се, данас, јер смо испунили свој завјет и подигли светињу Господу. Док су синови Израиљеви носили Ковчег завјета и у њему таблице божијих заповијести, свети цар Давид није се стидио, већ је играо испред Светиње господње и веселио се више од свих његових слугу.

Владика је честитао освећење заједничке куће Господа Бога и народа његовог, мјеста гдје ће се Господ сусретати са народом својим. Данас се изли благодат Духа Светога и освети овај новоподигнути  храм. Том истом благодаћу материја се освећује и постаје свето мјесто, храм Божији. То је та чудесна сила  благодати божије која несвето претвара у свето. Али и више од тога. Данас се изли благодат божија на вас, живу Цркву божију овдје у Дугом Пољу  и на сав наш род српски у Сребреници и око Сребренице, у Братунцу и у цијелом Подрињу. Прими Господ сва уздарја ваша, све приносе ваше, али и све сузе ваше све, патње ваше, све ране ваше. А оне нису ни мале, нити малобројне. Не. Оне су многе, тешке и дубоке. И као што нисам погријешио када сам вас бранио од свих који су вас нападали и покушавали да обуставе градњу овога храма, и данас не сумњам у вашу духовну и националну зрелост али и одлучност да се опредјељујете за добро, за чињење добра. А које је то добро? То је мир слога и једниство у Христу Исусу, у Цркви његовој. Ваша слога и ваше јединство, уз благослов божији, гаранција су ваше садашњости и будућности ваших потомака.

Владика је поручио да уз Божији благослов само слогом и јединством вјере, љубави и Духа Светог  можемо да побиједимо оне који поново желе да подијеле и преваре српски народ у Сребреници, а чији ће трагови смрдити нечовјештвом. Слога и јединство српског народа биће гаранција наше садашњости и будућности наше дјеце и нашег потомства.

За кума храма изабран је и проглашен Слађан Радић, ученик осмог разреда из Братунца, чији су родитељи, током изградње храма Вазнесења Господњег, били велики ктитори и приложници храма. Архијерејском захвалницом за допринос градњи храма, Владика Хризостом је одликовао Огњена Марковића из Подравања, који је као ученик четвртог разреда кумовао темељима храма, Јанка Петровића из Подравања, приложника иконостаса, који је умјетничко дјело иконописаца Игора и Анђелије Митровић, и протојереја Александра Млађеновића, пароха сребреничког.

Након освећења храма, Владика је преломио колач са кумом славе Слободаном Благојевићем из Дугог Поља, који је, заједно са вјерним народом Дугог Поља, Сребренице и Братунца, припремио трпезу љубави за све присутне.

Парох сребернички пренио је поруке честитке Предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је изразио жаљење што није у могућности да присуствује освећењу храма Вазнесења Господњег  и који је истакао: Ово је посебно велик и радостан дан за све вјернике и српски народ сребреничког краја јер су добили богомољу, центар духовне саборности у мјесту вишевјековног постојања православног живља. Искрено вјерујем да ће црква Вазнесења Господњег, као уточиште гдје људи траже надахнуће и обнављају снагу, окупљати народ, ширити вјеру и проносити добро како и налаже православна хришћанска вјера која слиједи непролазне вриједности мира, љубави и поштовања међу људима и народима.

Поруке честитке стигле су и од Његове Екселенције Амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова и војног аташеа Руске Федерације у БиХ пуковника Ивана Попова, који изразили жаљење због немогућности присуствовања освећењу храма Вазнења Господњег, ради обиљежавања дана државности Руске Федерације.
Вјерни народ Дугог Поља остаје трајно благодаран свим кумовима, приложницима и покровитељима храма Вазнесења Господњег, а изнад свега захвалан своме Епископу Хризостому, који је својим залагањем дао несумњиво највећи допринос да се изгради и одбрани храм Вазнесења Господњег, симбол побједе Истине, Слободе и Правде.

протојереј Александар Млађеновић
 

Бесједа Епископа Хризостома на Спасовдан 2016. године:

У име Оца и Сина и Светога Духа,
Часни оци свештеници,
Драга браћо и сестре,

''Ево дана који створи Господ!
Радујмо се и веселимо се у њему''
   
Ове ријечи великог и славног пророка Давида највише одговарају да искажемо данас оно што сви заједно осјећамо, а то је изливање милости Божије на нас и на овај новоподигнути храм.  Дан који створи Господ - је онај свети и благословени када Господ пројављује своју милост према нама људима, према цјелокупној творевини Божијој!


Дан и Празник када се он славно узнесе на Небеса и сједе с десне стране Оца Небеског; дан и празник када нам остави утјеху да нас неће оставити саме и неутјешне, већ, да ће нам послати Духа утјешитеља! Он прије свог страдања и вазнесења рече: ''Нећу вас оставити сироте...'' и додаде: ''Умолићу Оца, и даће вам  другог Утјешитеља да пребива с вама вавијек!'' 

Овим дивним ријечима велики цар и пророк велича вријеме које је Господње, и које је Он благословио и дао нам да се у њему освећујемо и посвећујему сву творевину Божију коју Бог, како свједочи Свети пророк Мојсије, видје да је добра! Све нам је Господ и Бог дао за наше добро и ради нашег освећења. Милост и доброта Божија изобилно се даје и излива на оне који Га у времену и простору славе као Бога свога; на оне који у времену и простору призивају милост и помоћ Његову. 

Управо тако, браћо и сестре, ви тражисте благослов Божији и милост Његову и добисте их кроз срца ваша и ревност вашу да овдје и на овом мјесту, након силног страдања и прекомјерне неправде силника овога свијета подигнете овај храм као симбол свог новог савеза са Богом својим.

Није ово, како су неки мислили и говорили, храм ината, већ храм молитве, љубави и завјета. Кад би ово било од човјека онда би сав посао био узалудан, јер рече пророк ''ако Господ неће градити дома, узалуд се муче који га граде!'' (пс. 127,1)


Знајући то, Свети пророк нас позива да се због тога радујемо и веселимо у овоме дану и овом великом празнику! И ја вас ево и потсјећам и позивам да се данас радујемо и веселимо, јер смо испунили свој завјет и подигли светињу Господу. Док су синови Израиљеви носили Ковчег завјета и у њему таблице Божијих заповијести, Свети цар Давид је играо испред светиње и веселио се више од свих.

А овај свети храм је заједничка ваша и Божија кућа, ваша светиња. Овдје ћете се сви као дјеца Божија сусретати са Господом, а Он ће вас благосиљати и освећивати. То је узвишени смисао градње једне цркве и њеног освећења, браћо и сестре.

Срећно вам и благословено било ово освећење Храма Вазнесења Господњег. Срећно и благословено увијек и кроза све вијекове. Данас се изли благодат Духа Светога и освети овај новоподигнути храм! Данас том истом благодаћу материја се освећује и постаје свето мјесто, храм Божији. То је та чудесна сила благодати Божије која несвето претвара у свето.

Али, и више од тога данас се изли благодат Божија на вас, живу Цркву Божију овдје у Дугом Пољу и на сав наш Род Српски у Сребреници и око Сребренице, у Братунцу и цијелом Подрињу. Прими Господ сва уздарја ваша, све приносе ваше, али и све сузе ваше, све патње ваше, све ране ваше. А оне нису ни мале и нити малоброје! Не!- оне су многе, тешке и предубоке!

И као што нисам погријешио када сам вас бранио од свих који су вас нападали и покушавали да обуставе градњу овога храма и данас не сумњам у вашу духовну и  националну зрелост, али и одлучност да се опредјељујете за добро, за чињење добра. А које је то добро? То је Мир, Слога и Јединство у Христу Исусу, у Цркви Његовој. Ваша слога и јединство благословом Божијим гаранција је вашој садашњости и будућности ваших потомака. И као што сте данас сложни и једиствени око овог светог храма, очекујем и надам се,  да ћете тако сложни и јединствени бити у одабиру најбољих између вас који ће вам вјерно, патриотски и одговорно служити у Општинама Сребреници и Братунцу и читавом Подрињу.

Истовремено, вјерујем у вас да ћете се слогом и јединством,  бескомпромисно, супроставити злу и злим намјерама оних који нам не желе добро. Чујемо и читамо којекакве изјаве у Швајцарској, Сарајеву, Бањој Луци – изјаве које су дубоко повриједиле наша осјећања, наше достојанство, али и више од тога: довели у питање читав демократски поредак ове земље. Истовремено пратимо како плету којекакве и свакојаке мреже и замке зла како би поново вас, српски народ Сребренице, поново подијелили и кроз којекакве подјеле преварили у политичком надметању. Чујемо и видимо како се неки од наших стављају у ту нечасну улогу, али им поручујемо да ће им трагови "смрдјети нечовјештвом".

Знајући и видећи како то раде и планирају, како зло смишљају и раде, ево са овог новоосвећеног мјеста гласом вашег пред Богом и историјом одговорног Владике апелујем на све вас да се сложите и уједините и јединством вјере, љубави и Духа Светога, одупрете планираним преварама. Ваша слога и јединство биће гаранција ваше садашњости и будућности ваше дјеце, вашег потомства!

Призивам благослов Божији на све Вас и на све ваше у вашим мјестима и домовима, на вашу слогу и јединство!

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице
Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице
Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице
Епископ Хризостом осветио Храм Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице