У знак сећања на проту Василија Живковића

У знак сећања на проту Василија Живковића
У знак сећања на проту Василија Живковића
У знак сећања на проту Василија Живковића
У знак сећања на проту Василија Живковића

У Светоуспенском храму у Панчеву, у периоду од 5. до 12. јуна, одржани су овогодишњи „Дани проте Васе“. Организатор манифестације било је Панчевачко музичко друштво, аутор програма мр Вера Царина, а покровитељи Град Панчево и Српска православна црквена општина Панчево „Центар“. Програм је реализован у сарадњи са бијеналом БУДИ, Културним центром Панчево и Домом културе Старчево.

На већ традиционалним „Данима“, Панчевци се сваке године подсећају на проту Василија Живковића, истакнуту личност у политичком, културном и црквеном животу града у деветнаестом веку. Овогодишња манифестација организована је у три догађаја: концерт дечјих хорова (5. јун), „Музика је игра“, са фрагментима из музичко-сценске игре „Дан“ Вере Миланковић, и представљање књиге Зорана Душковића „Шта сањам и шта ми се догађа“ (9. јун), као и литургије са поменом проти Василију Живковићу (12. јун).

Прве вечери је наступио Дечји хор ПСЦПД, под руководством Борјане Стражмештеров. Публика која је испунила храм није крила разнеженост пред јасним дечјим гласовима који су у једногласу, двогласу и трогласу отпевали три композиције посвећене Богородици, са три различита духовна поднебља. Након домаћина, уследио је гостујући ансамбл, хор дечака „Орлићи“ из Зеленограда у Русији, који води Андреј Викторович Черњецов. Представили су се публици духовним програмом у коме су показали своје мајсторство и разноврсност репертоара: од старог руског знаменог појања, преко српских празничних песама по стиховима Св. Николаја Српског, до световних дела и одломка из Глинкине опере „Живот за цара“. Публика је с нарочитим одушевљењем поздравила извођење две поменуте српске песме, које је хоровођа Черњецов пратио на старом руском трзачком инструменту гусли, дајући им тиме посебну архаичну ноту.

Први сегмент друге вечери, на празник Вазнесења, био је посвећен музичко-сценској игри „Дан“, аутора др Вере Миланковић, истакнутог композитора, пијанисте и педагога, која је велики део свог стваралаштва посветила деци као публици и извођачима. Дечји хор ПСЦПД извео је девет одломака из поменуте игре, која прати један дечји дан од буђења до одласка на спавање наредне вечери. Хором је дириговала Борјана Стражмештеров, клавирску пратњу је извела Ана Милатовић, док је аутор Вера Миланковић публици објаснила изузетан значај дечјег „играња музиком“, стваралаштва за децу и деце као музичких интерпретатора.Чланови Дечјег хора су песмом, кореографијом и својом спонтаношћу у извођењу дела у потпуности потврдили речи композиторке, измамивши публици осмехе и аплаузе.

У наставку друге вечери, одржано је представљање књиге „Шта сањам и шта ми се догађа“, аутора трагично преминулог Зорана Душковића. О личности аутора, о његовом животу и посвећености граду, говорила је песникиња и уредница књиге Виолета Блага. Књижевник Немања Ротар је говорио о својим сусретима са аутором, као и о значају књиге која је у себи сабрала вишегодишње колумне које је Зоран Душковић писао у „Панчевцу“, за Панчевце и све који воле наш град на Тамишу. Напослетку, песник Милован Лукић је прочитао свој поговор књизи, у коме лирски сажима своје мисли о делу, о аутору и о његовим сновима.

Завршетак овогодишњих „Дана проте Васе“ одржан је у недељу 12. јуна, када је у оквиру Свете литургије одржан помен проти Василију Живковићу, уз учешће свештенства и хора Светоуспенског храма.               

                                                      Дамир Прашникар