Предстојатељ Евангелистичке Цркве у Немачкој: Не поклекнути у кризи

Он упозорава од песимистичких визија и злослутних гласова.

Фатализам има данас високу конјунктуру. Исказ о ”пропасти Запада” трује атмосферу у земљи, вели председавајући бискуп Евангелистичке Цркве у Немачкој Бедфорд-Штром на пријему званом Johannisempfang у Берлину.

На овом пријему је узело учешће 800 гостију, проминентних представника политичке и друштвене елите, више министара из владиних коалиционих и опозиционих странака.

Бедфорд-Штром је у том контексту поклекнуће пред кризом назвао ”идолопоклониством фаталиста”. Библија се томе директно супротставља. Бедфорд-Штром упућује на Откривење Јованово 21,4: ”И Бог ће опрати сваку сузу из очију њихових, и смрти неће бити више, ни жалости, ни јаука, ни бола неће бити више, јер прво прође”.

Хришћанска традиција игра у Европи централну улогу. Она у међувремену није једина традиција која дефинише норме, али је остала и даље меродавна. Зато би Цркве требало да се укључују у јавни дискурс, рецимо, у етичким расправама.

Бискуп Бедфорд-Штром се једнако изразио у вези са дебатом о избеглицама. Он упућује на 2. књигу Мојсијеву 23,9: ”Дошљаке не цвели, јер ви знате каква је душа дошљаку, јер сте били дошљаци у земљи Мисирској”. Стотине хиљада хонорарних помоћника из црквених заједница деловало је без јаука због високог броја избеглица, деловало је на проширењу наде уместо фатализма. Они су допринели слици којој се свет дивио. ”Ово сада не сме нико да прокоцка”.

Даље је подсетио Бедфорд-Штром на предстојећи 500- годишњи јубилеј Реформације. Он се нада да ће о том јубилеју у старачким домовима у години 2070. још бити причано. Та свечаност треба да допринесе проналаску и јачању наде. ”Ми желимо да подсетимо на Реформацију и откријемо је у интернационалним оквирима, не провинцијално, већ екуменски и не конфесионалистички, већ самокритички и без тријумфализма”.

Извор idea – припремио протођакон ЗА