У манастиру Острогу одслужене литургије у Недјељу Свих Светих

У манастиру Острогу одслужене литургије у Недјељу Свих Светих
У манастиру Острогу одслужене литургије у Недјељу Свих Светих
У манастиру Острогу одслужене литургије у Недјељу Свих Светих
У манастиру Острогу одслужене литургије у Недјељу Свих Светих

У Недељу Свих Светих, прву по Педесетници, 26.јуна 2016. године, у острошкој светињи одслужене су Свете Литургије којима је присуствовао велики број вјерника.

На платоу испред Горњег острошког манастира Светом службом Божијом началствовао је подгорички парох протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, а саслуживали су му никшићки парох протојереј Миодраг Тодоровић, јереји Славен Вукомановић из Шапца и Стефан Дамјановић из Београд, те свештенођакони Бранко Илић и Сава Лазић из Шапца.

Евхаристијском сабрању присуствовале су стотине вјерника који су у острошку светињу дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу из разних крајева свијета.

Након прочитаног Јеванђеља, литургијском бесједом сабранима се обратио о. Милета који је подсјетио да велики значај силаска Светог Духа на апостоле.

– Апостоли испуњени Духом светим пронесоше проповијед Христове вјере по свим крајевима земаљске кугле. Силазак Духа Светога је још један доказ бесконачне божанске љубави према роду људском, оне љубави која је Јединородног Сина послала међу грешни оптерећени свијет и међу људе ради њиховог добра за избављење од ропства гријеха вјечној смрти и сатани. Дух Свети силази, драга дјецо Божија, и данас невидљиво и несхватљиво за људски ограничени и гријехом помрачени разум, на све чланове Цркве Христове у Светим Тајнама – казао је о. Милета.

Он је такође рекао да окупљени у великој острошкој светињи код Светог Василија Острошког, а обузети топлином и молитвом и богоугодним расположењем и дејством Светог Духа треба да понављамо ријечи ”Царе небески, Утјешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше”.

– Помолимо се и Светом Василију Острошком Чудотворцу и свим светитељима, да Господ који зна и жеље наше и срца наша, подари вама и свим вашим сродницима и по духу и тијелу и свима онима које носите у срцима својим, благослова Божијег, љубави његове Божије, исцјељења, памети и свакога добра – казао је између осталог о. Милета.

Бесједа о. Милете Кљајевића у Горњем Острогу у Недељу Свих Светих

Велики број сабраних на Литургији приступио је Светим Тајнама, и присајединио се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Света Литургија одслужена је у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, гдје се такође сабрао велики број вјерника.

Извор: Манастир Острог