Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима

Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима
Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима
Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима
Видовданско пјесничко бденије у Ђурђевим Ступовима

Традиционална пјесничка манифестација Видовданско пјесничко бденије одржана је на празник Светог мученика Кнеза Лазара и Светих српских мученика, у уторак 28. јуна 2016,под сводовима древне немањићке светиње манастира Ђурђеви Ступови.

Учеснике Видовданске поетске светковине и вјерни народ, окупљене у свјетлости великог празника, поздравио је, благосиљајући сабрање Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

Владика је казао да је Косовска битка, дубље гледано, такав догађај који се догодио на Косову Пољу 1389. али се није завршила ни до дана данашњег.Борба за Крст часни и слободу златну, за идентитет, образ, част, поштење трајаће, истакао је Његово Преосвештенство, до скончанија свијета и вијека.У тој борби пјесничка ријеч нас ободрује и просвјетљује, открива смисао тог подвига.

"Срећан празник, срећан Видовдан, празник који је славан због жртве Светог Кнеза Лазара, косовских јунака. Овај празник се толико упечатио у срца и у кости српског народа да се претворио у живот, у поезију. Овај празник који нас је уздигао до највећих моралних и духовних висина прославља се широм српских земаља, широм српске дијаспоре. Он је толико славан и свијетао због чега су га српски писци, од Марка Пећког до Његоша и до савремених српских писаца,вјечито пјевали, вјечито се инспирисали његовом тајном“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Он је нагласио да се у манастиру Ђурђеви Ступови, захваљујући двојици, нажалост, сада већ покојних уредника епархијског листа "Свевиђе“, познатих српских писаца Драгише Маџгаља и Влајка Ћулафића, у славу овог великог празника организује Видовданско пјесничко бденије.

"Оно што су започели покојни Драгиша Маџгаљ и Влајко Ћулафић, а са њима, такође, учесник ових Видовданских пјесничких сабрања Благоје Нишавић, ми настављамо и ове године, и у будућим временима, ако Бог да, овдје у овој древној немањићкој светињи. Покојним пјесницима нека је покој души, њима Царство небеско, они нас подржавају сада са Неба. Нама је изузетно драго што је ово Видовданско пјесничко бденије утемељено на прави начин."

"Можда није толико посјећено, али с обзиром на то колико су људи данас заинтересовани за пјесничку ријеч и јесте посјећено, а нарочито мислим зато што нас окупља празник Видовдан у коме сија свети лик и света успомена Светог Кнеза Лазара и српских мученика и новомученика, а у дубљем поимању Косовске битке она је такав догађај који се догодио на Косову Пољу 1389. али се још до дана данашњег није завршио, нити ће се завршити до скончанија свијета и вијека, јер ће борба за Крст часни и слободу златну, за идентитет, за образ, част, поштење и вјеру трајати до скончанија свијета и вијека. У тој борби пјесничка ријеч нас ободрује просвјетљује и открива смисао подвига“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

У Видовданском пјесничком бденијуучествовали су пјесници: Милутин Мићовић, Милица Бакрач, Тодор Живаљевић Велички, Благоје Баковић, Радомир Уљаревић, Невена Радојевић, Дарко Јововић, Петар Рмуш. Вече је наступом употпунила и етно група Свети Евстатије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка