Видовданска академија у Бечу

Видовданска академија у Бечу
Видовданска академија у Бечу
Видовданска академија у Бечу
Видовданска академија у Бечу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у организацији Црквене општине Светог Саве у Бечу и СПКД Просвета Аустрија, 28. јуна 2016. године, у сали такозване куће сусрета шестог бечког округа (Haus der Begegnung 1060 Wien) одржана је традиционална Видовданска академија.

Академији су поред Епископа присуствовали и амбасадор Србије у Аустрији г. Перо Јанковић, војни аташе Босне и Херцеговине у Републици Аустрији бригадир Слободан Танасиловић, бечко свештенство и свештеници из отаџбине, као и многи високи угледни гости из дипломатије и јавног живота Српске заједнице у Бечу.

Kроз програм присутне је водила гђа Гордана Јанчић, чланица Црквеноопштинског одбора у Бечу. Овогодишњи уметнички програм Академије отворио је мешовити хор бечке Црквене општине под диригентском палицом гђице Бисерке Васић, певањем молитве Господње Оче Наш, као и извођењем тропара Светом великомученику кнезу Лазару.

Епископ Андреј је поздравио све присутне госте и изразио велико задовољство због труда који је уложио одбор за организацију Академије. Видовданску беседу је одржао свештеник из Новог Сада, отац Жељко Латиновић.

Мали хор Просвете је са својим малишанима за ову прилику припремао неколико лепих песама у духу Видовданског празника које су све присутне оставиле без даха.

Затим је отпочео програм којим је руководила специјална гошћа, уметница Ивана Жигон, а која је дошла са својом групом Косовских божура из отаџбине. У свом дивном програму су све присутне одвели на тренутак у душу Косова и Метохије, извођењем српских песама, а које су већим делом биле праћене и од саме публике. Присуство и специјално учешће познате глумачке легенде госпође Јелене Жигон је приредило врхунац целе Академије.

Хор је потом поново у пуном саставу извео стихиру Светом кнезу Лазару Кто тебје не блажит. Заједничким певањен песме Видовдан је окончана овогодишња академија. По традицији, гости и извођачи су били позвани на свечану вечеру у ресторану Маркова колиба.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска