Живот под сталним притиском

У циљу упознавања шире јавности са константним притисцима којима је Црква заједно са верним народом на подручју петрињске парохије свакодневно изложена, те како проласком времена притисци и напади не јењавају већ постају интензивнији и учесталији - издајемо  следеће:

Саопштење за јавност

Наша мала али добро у Христу организована заједница одолева притисцима оних који не прихватају у својем окружењу друге и другачије. Без обзира на такве притиске и омаловажавања заједно са верним народом прослављамо Име Божије и на тај начин успешно чувамо наш верски, културни и национални идентитет.

Живећи у демократском друштву које познаје и признаје различитости, па тиме и верске различитости, у духу позитивних закона Републике Хрватске жељом Већа српске националне мањине општине Суња и верног народа парохије петрињске почели смо радове на изградњи Часног Крста  у дворишту храма Светог великомученика Георгија у Брђанима. Крста који је свуда у прогресивним свету симбол не само хришћанства већ и високих домета цивилизације. Нажалост, није требало дуго да дођемо на удар острашћених људи којима хришћанство којем и сами припадају служи само као параван, јер у стварном животу уместо љубави и толеранције испољавају мржњу и нетрпељивост. Вођени таквим антицивилизацијским ставовима и поједини јавни медији одмах су почели ширити мржњу и ксенофобију укључујући и јавни позив на рушење крста и јавни линч појединаца из наше заједнице. Тако један од читанијих интернет портала пише под насловом „На Бановини ниче споменик српским терористима! То им је хвала што су убили пет припадника Громова...“, уз прегршт претећих и увредљивих коментара.

Након овакве медијске „припреме“ на сцену ступа неминовно политика у контексту које  Црквеној општини у Петрињи жупанијска грађевинска инспекција по пријави која је стигла на адресу надлежног Министарства, затвара градилиште и забрањује даљње радове на довршетку Часног Крста.

Иако је Часни Крст подигнут уз помоћ Вијећа српске националне мањине – дакле легалне и легитимне институције Срба у општини Суња и верног народа са подручја ове општине, надлежни парох петрињски Саша Умићевић је изложен саслушавањима полицијских инспектора. Изложен је и саслушањима грађевинског инспектората, уз најаву да ће и једне и друге врсте саслушавања вероватно бити и убудуће. Осим пароха претњама и увредама у јавном дискурсу кроз медије као и на улици изложени су и српски политички представници који подржавају и помажу ову нашу акцију; Душан Шипов легитимно изабрани заменик начелника Општине Суња из реда припадника српске националне мањине и његов колега на жупанијском нивоу – заменик жупана Боро Ркман.

У наредних 90 дана, колики је рок дао грађевински инспекторат за изналажење решења или евентуално уклањање ( рушење ) Часног Крста, Црквеној општини у Петрињи преостаје борба за очување и наставак радова на довршетку ове светиње.

Други у низу напада на српску заједницу представља покушај онемогућавања одржавања Фестивала „Ојкаче“ у Петрињи, који је ипак под напетом атмосфером одржан 03. јуна 2016. године. Наиме, и поред тога што је прошлогодишњи 1. Фестивал „Ојкаче“ прекинут од стране бранитеља Петриње, и ове године је неколико дана пре одржавања Фестивала одржан састанак, а након тога и сазвана конференција за штампу „Координације удруга проистеклих из Домовинског рата града Петриње“. На конференцији је осуђено одржавање поменутог Фестивала и тражена императивна забрана одржавања. Како су навели представници Координације, највећи проблем за одржавање Фестивала представља то што је председница СКД Просвјета, Пододбор Петриња, госпођа Мара Вилус, иначе организатор Фестивала, за време последњег рата водила Коло српских сестара, као и то што ће на Фестивалу активно учешће узети кутурно уметничка друштва са подручја Баније, Кордуна и Лике, чији су чланови, како се наводи, „махом, ако не и у стопроцентном износу сви живели на подручју такозване Републике Српске, злочиначке творевине“. Међутим, највеће изненађење везано за одржану конференцију представља учешће представника Вијећа српске националне мањине Града Петриње који је такође осудио одржавање Фестивала и предложио да се исти одржава у неком од 20 км удањених села, залажући се на тај начин за гетоизацију српске заједнице којoј и сам припада и исту представља!!!

Будући да је пре одржавања Фестивала од стране представника Координације изјављено да Фестивал представља прворазредну политичко-сигурносну и међунационалну провокацију, исти је одржан уз појачано присутво полиције и јавни протест чланова Координације, који су приликом уласка у концертну дворану сваког госта снимали видео камером, што је представљало додатни притисак на присутне.

Уз наведена два еклатантна напада на православну заједницу јавност упознајемо и са прошлогодишњим покушајем насилног упада у парохијски дом у Петрињи! Наиме, у време обележавања двадесетегодишњице акције Олује, око 01:30 после поноћи свештеник Саша Умићевић је зачуо лупање које је долазило са суседног објекта који је повезан са парохијским домом. Када је изашао на кров зграде како би се уверио о чему се ради у тренутку се нашао „очи у очи“ са млађим мушкарцем који му је пришао и претећим тоном захтевао одговор на питање да ли је то зграда православне Цркве, коју је очигледно планирао да нападне. Будући да нападач ни на неколико свештеникових захтева није хтео да се удаљи са објекта свештеник је брзом реакцијом успео да позове полицију која се убрзо нашла на лицу места. Како се напад не би поновио полицијски службеници су током читаве ноћи обилазили и на тај начин обезбеђивали парохијски дом.

Наведено је само најилустративније кршење верских слобода јер мањих инцидентних ситуација нажалост било је још.

Храбрени вером у Христа Спаситеља, радује нас чињеница да су они вођени мржњом коју на наведени начин испољавају ипак мањина у својем националном корпусу. Апелујемо на државне институције да сви заједно вођени вером у једнога Бога и надахнути том снагом станемо на пут онима чије су идеје остале у прошлости и који не трпе поред себе некога ко је у верском али не и у људском смислу другачији.

Вођена историјским наслеђем, надахнута временима која су за православне била и тежа а ипак су остали оно што јесу – Срби Православни – петрињска парохија на челу са протојерејем Сашом Умићевићем уз подршку Српске Православне Цркве, народа и политичких представника опстаће на „ветрометини људи и догађаја“ и оправдати борбу наших предака – борбу за потпуну верску и људску слободу! Бог нам даје снаге да устрајемо у тој борби, а онима који нас не желе нека служи на част и нека већ сада размишљају какав ће, основом својих богохулних поступака, одговор дати на Страшном Суду!

Извор: Епархија горњокарловачка