Петровдан у Житорађи

Петровдан у Житорађи
Петровдан у Житорађи
Петровдан у Житорађи
Петровдан у Житорађи

Црквена и општинска слава Сабора Светих апостола Петра и Павла у Житорађи почела је светом Литургијом којом је началствовао је дугогодишњи житорађски парох протојереј Милан Роглић из Прокупља уз саслуживање гостију из Ниша, Кочана, Лебана и житорађских пароха. Својим умилним гласовима богослужење су пратила деца са својим вероучитељима, уз молитвено учешће верног народа, општинског руководства и службеника. Беседу на Јеванђеље произнео је отац Трајко.

По завршетку свете Литургије освећена је водица и преломљени славски колачи. Овогодишњи колачар био је г. Иван Станојевић из Житорађе, који се потрудио за трпезу љубави. Црквена општина Житорађа доделила је грамате захвалности г. Милану Мирковићу, вероучитељу из Београда, и г. Влади Марјановићу, професору музике. Општинске власти на челу са председником СО Житорађа г. Мирославом Здравковићем наградили су ученике генерације основне и средње школе и поделили грамате захвалности заслужним грађанима. Овогодишњу Петровданску повељу добио је др Дејан Миљковић, физијатар на Војно-медицинској академији. Након доделе уследио је кратак културно-уметнички програм и трпеза љубави за све вернике.

У поподневним сатима у порти храма организован је културно-уметнички програм на ом есу наступили дечји црквени хорови цркве Свете Петке из Доње Расоваче и цркве Светих апостола Петра и Павла из Житорађе, фрулаши а организована је и прва смотра фолклора Општине Житорађа, где је узело учешће више од стотину деце.

Извор: Епархија нишка