Део моштију Светих пребиловачких новомученика у Торонту

Наш српски народ од Бога је обдарен великим бројем светитеља и угодника Божјих. Једни од тих светитеља су и наши Новомученици пребиловачки, њих 830, који су своје невине животе положили за вјеру своју и Господа свога. Велика је несумњиво била вјера њихова, када су пошли као јагњад на заклање јамама Херцеговине, у које их је отјерала груба рука непријатељска. Вјеровали су да ће их Господ прославити у Царству своме. Ови светитељи, донедавно су били незаштићени, већ намучени, опет мучени, добили су свој достојанствени и заслужени мир у величанственом храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Овај свети храм саградили су, са благословом Епископа захумско-херцеговачког г. Григорија, неимари по узору на храм Христовог Васкрсења у Јерусалиму.

Као што нам и свето Јеванђеље говори На дар сте добили, на дар и дајте, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и епископа Григорија, дарован је дио моштију Пребиловачких мученика цркви Христовој у Канади. Кивот са моштима светитеља у Канаду допремио је свештеник Мирослав Ратковић из Требиња и положио га у храм Светог архангела Гаврила у Торонту.

Овај богоугодни пут, благословио је и умировљени епископ Атанасије, који је изразио велику радост да и наш народ у даљини има велику потребу да у њиховој близини духовно стражаре ови свети мученици чувајући их од свих невоља овога свијета.

У Торонту уприличен је величанствен дочек који је одисао страхопоштовањем и захвалношћу овим светитељима. Велики број вјерног народа није крио своја осјећања и радост што су у њихову близину као заштитници стигли Пребиловачки мученици.

Дана 11. јуна свету Литургију су служили свештеници Душан Гњатић, Јован Марјанац, Мирослав Ратковић, Василије Томић и протосинђел Василије Гавриловић. Капела у Ричмонд Хилу је била премала да прими све вјернике који су дошли на поклоњење, те је вјерницима омогућено да Литургију прате из горње сале путем видео линка. На Литургији је одговарао хор Епархије канадске „Кир Стефан Србин“, а врло надахнуто је бесједио отац Мирослав Ратковић. Отац Мирослав је посебно истакао да су ови људи чијим се моштима поклањамо страдали невини и њихова једина кривица је била та што су били православни Срби и што нису хтјели да се одрекну крста са три прста.

У току свете Литургије, мошти су изнијете на поклоњење вјерницима. Мошти ће бити трајно похрањене у кивоту који је такође стигао из отаџбине, као и трон са иконом Светих Новомученика Пребиловачких. Након Литургије, пошто су се сви присутни поклоноли моштима, окупљени су прешли у горњу салу.

У име Управног одбора парохије Светог Архангела Гаврила, Дејан Јокановић се захвалио свима који су се трудили да се сврши ово богоугодно дјело преноса моштију из Херцеговине у Канаду. Заиста је велики број људи уложио своје вријеме и огроман труд да би мошти Новомученика пребиловачких стигле у Епархију канадску, у Ричмонд Хил. Учешће у овом благословеном дјелу узели су многи добри људи из Херцеговине и Канаде.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка