У славу и част Новомученика величких

У славу и част Новомученика величких
У славу и част Новомученика величких
У славу и част Новомученика величких
У славу и част Новомученика величких

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служили су 28. јула 2016. године, на празник Светих Кирика и Јулите и 72. годишњицу нацифашистичког покоља мјештана Велике, свету службу Божју у овом селу у Шекулару подно Чакора.

У току Свете службе Божје свето крштење су примиле сестре Анастасија, Данка, Дијана, Данијела и Драгана. Након причешћа вјерних спомен храм величких мученика посвећен празнику Светих Кирика и Јулите опходила је празнична литија, а онда су Епископи освештали мозаик на храму, прилог величког братства Стешевића.

Потом је благосиљан славски колач. У обраћању вјернима епископ Јоаникије је казао да је Бог Свете Кирика и Јулиту, мајку и сина, који су пострадали у првим хришћанским временима за славу Божју, удостојио да имају слободу пред престолом Божјим да се моле за све нас. „Али их је посебно удостојио овдје у Велици да буду на челу Новомученика величких. Јер, данас заједно славимо са светом мајком и светим сином, Јулитом и Кириком, многе мајке и многе синове, многу дјечицу, и рођену и крштену, и нерођену и још некрштену, који су пострадали за име Божје. Своју крв су пролили за име Христово и зато овај дан је свети дан њиховога спомена, али и свети дан њиховога прослављења и придружења лику оних мученика који су на небесима“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је рекао да је све на данашњем величком сабору Богу угодно, посебно то што је у Велику дошао митрополит Амфилохије. „Он је и започео ову цркву и обновио спомен Светих мученика величких. Заправо, он је том спомену дао смисао, јер лијепо је то што се о томе пише, али док се год њихова жртва не сагледа из духовне перспективе, све док се не открије духовна полога њихове жртве, нисмо баш превише урадили“, нагласио је владика Јоаникије уз ријечи доброошлице митрополиту Амфилохију.

Митрополит Амфилохије је рекао да су безбројна света мјеста гдје су, након страдања дјеце у Витлејему, кроз историју пострадали свети Христови мученици. „Једно од таквих мјеста, мјесто мучеништва и страдања, проливене крви за правду Божју и на правди Божјој, за истину Божју, за љубав Божју, за вјечно и непролазно Царство небеско јесте Велика“, казао је Владика. Он је казао да је Велика због тога једно од најзначајнијих мјеста, не само у Црној Гори, већ на Балкану и у Европи. „У читавој васељени она је једно о најсветијих, најчудеснијих, најстрадалнијих, најосвећенијих мјеста. Освештана је именом Божјим, освештана мучеништвом Светих Кирика и Јулите, који су прослављени на данашњи дан. Али онда, чудом Божјим, и знамењем, освештана и крвљу оне дјеце поклане и побијене на данашњи дан овдје у овим урвинама величким, испод Чакора, по овим потоцима и ливадама, по њивама. Распињани по дрвећу, вађени уз утробе материне“, рекао је владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је посебнио нагласиод а су злочинци који су починили покољ у Велици 1944. године били претходница оних који су недавно бомбардовали Мурино. „Исти је то дух демонски. Међутим, није Бог у сили него у правди. Онај што на правди Божјој пострада, као Христос, тај је неуништив, тај је вјечан. Тако су вјечна и сва та дјеца пострадала за Христа на овом мјесту светоме. И благодарећи њиховој крви мученичкој, и спомену Кирика и Јулите, никао је овај храм“, казао је владика Амфилохије и додао да се за дјецу која су дошла на овај сабор моле дјеца и мајке Велички мученици. „Они призивају да се рађају њихови наследници, а попуне овдје на земљи њихово упражњено мјесто. Па и ова дјеца која су се овдје данас крстила, то су њих Мученици велички призвали да попуне њихово мјесто, јер су они угашени, за нас прије времена. Али зато је наслеђе њихово свето и честито, па морам да кажем вама Величанкама, нарочито дјевојкама, да свака од вас мора најмање по троје дјеце а роди. Троје дјеце која ће наследити оне мученике што су овдје постраали“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

У име домаћина, братства Стешевића, сабору се обратио Војо Стешевић, а из Пиве, у којој се 1943. године такође догодило велико страдање народа за правду Божју, слично овом у Велици, говорио је Миле Цицмил. Од братства Стешевића домаћинство за наредну годину примило је братство Пауновића у чије име се сабранима обратио Драгољуб Пауновић. Потом је изведен пригодан празнични програм и приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Раније тог јутра, митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије обишли су у Беранама градилиште Саборног храма Светог Симеона Мироточивог.

Извор: Митрополија црногорско-приморска