Упокојио се проф. др Слободан Томовић

Дана 25. августа 2016. године у Господу се упокојио проф. др Слободан Томовић, бивши министар вјера у Влади Републике Црне Горе. Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије тим поводом је у Цетињском манастиру, уз саслужење манастирске братије, служио помен.

Слободан Томовић рођен је у Матешеву, код Колашина 1929. године. Основну школу учио је у Матешеву, а гимназију у Колашину, Беранама и Никшићу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, група Чиста филозофија. Студирао је и богословију. Докторску дисертацију одбранио је на Београдском универзитету темом Његошева филозофија 1973. године.

Више пута прекидао је редовно школовање због ратних прилика и послијератног хапшења. Послије Другог светског рата хапшен је више пута и осуђиван од стране војних, редовних и дисциплинских судова на одговарајуће временске казне, односно искључење са универзитета. Кажњаван је због својих антикомунистичких схватања и залагања за вишепартијску парламентарну демократију.

Радни вијек започео је као професор филозофске групе предмета у пећкој Гимназији 1957. године, а наставио у Смедеревској Паланци, Беранама и Подгорици. У звање редовног професора универзитета изабран је 1979.године.

Поред наставе на факултету, од 1977. до 1992. године научни је уредник 8 (за све области) Енциклопедије Југославије за Црну Гору. Од 1982. до 1991. г. хонорарно предаје на постдипломским студијама у Дубровнику. Од марта 1993. до 2000. године министар је вјера у влади Републике Црне Горе. Никада није припадао Комунистичкој партији, односно Савезу комуниста Југославије. Послије увођења вишепартијског система није судјеловао у политичком животу странака. Учествовао је на многим научним конгресима и скуповима у земљи и у иностранству. Уз неколико десетина објављених књига написао је око 800 посебних студија, текстова, предговора и слично који су у различитим листовима и часописима објављени.

У Матешеву код Колашина 26. августа 2016. године на мјесном гробљу у порти храма Светих архангела Михаила и Гаврила сахрањени су земни остаци проф. др Слободана Томовића, бившег министра вјера у Влади Републике Црне Горе. Сахрана је по покојниковој жељи обављена у кругу породице, а опијело је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да кум који је дао име Слободану Томовићу, као да је код себе имао пророчког дара. „Знао је да ће му живот бити у знаку егзистенцијалне борбе за слободу, и то не само за ову земну слободу, пролазну, тјелесну слободу, него слободу од поробљавања демонске силе, гријеха и свејадице смрти“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је покојни Слободан Томовић у раној млаости престрављен духом смердјаковског оцеубиства, чега се није могао ослободити све до свог последњег издисаја. „Тек сада, чини се, задобио је ту слободу од тог оцеубиственог духа којим је затрована Црна Гора, нарочито од 1941. године“, рекао је он. Владика је казао да се Томовић кроз лично и породично страдање срео са распетим голготским мучеником Христом. „И као Достојевски, кроз своје распеће исповиједио је Христа. Другим ријечима, поновио је својим дјелом и својим животним подвигом оне ријечи Достојевског да безумници нијесу ни свјесни кроз какву пећ сумње је прошло моје “Осана““, рекао је владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска