ТВ ХРАМ: Почиње реализација руске донације за унутрашњу декорацију храма Светог Саве на Врачару

-За последњих 28 година Руска Православна Црква обновила је и саградила 28 хиљада храмова. Искуство које смо тако стекли наши уметници могу сада да примене у раду под куполом највеличанственијег храма на Балкану, рекао је Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије (фотогалерија).

У Председништву Републике Србије у Београду 30. августа 2016. године уговор о донацији између Друштва за подизање храма Светог Саве на Врачару, компаније "Гаспром њефт" и Московског међународног фонда за пружање помоћи УНЕСКО потписали су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, председник Републике Србије г. Томислав Николић, г. Александар Дибаљ испред "Гаспром њефта" и гђа Манана Валентиновна Попова у име Фонда.

Председник Николић је захвалио председнику Руске Федерације г. Владимиру Путину јер је омогућио да идеја о украшавању куполе храма Светог Саве на Врачару буде спроведена у дело. -Ово је братска, пријатељска, хришћанска помоћ, рекао је председник Николић наводећи да та помоћ долази "као киша која падне када је најпотребнија". Потписивање споразума за осликавање председник Николић је оценио као израз историјских и свеобухватних веза са Русијом, додајући да ће Светосавски храм бити место где ће се наћи мир и спокој у тешким временима, а да ће купола вечито спајати српски и руски народ. Он је додао да је конкурс за реализацију пројекта био општи и да су у комисији били професори и уметници из Србије.

Амбасадор Русије у Србији г. Александар Чепурин изразио је наду да ће осликавање бити завршено до краја следеће године захваљујући помоћи руске компаније "Гаспром њефт" од четири милиона евра. -Надамо се да ће основни радови на осликавању храма Светог Саве бити завршени до 2019. године када Српска Православна Црква обележава 800 годиона аутокефалности, рекао је амбасадор Чепурин и додао да ће храм, који је симбол Београда, постати симбол пријатељства и узајамне подршке Србије и Русије.

-За последњих двадесет осам година Руска Православна Црква обновила је и саградила 28.000 храмова. Тим искуством помажемо Српској Цркви, рекао је Митрополит волоколамски г. Иларион. - Веома нам је драго што ово искуство које смо стекли, наши уметници могу сада да примене у раду под куполом највеличанственијег храма на Балкану, рекао је председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије митрополит Иларион.

Патријарх српски г. Иринеј је подсетио да је храм место у коме се сједињује цео српски народ у отаџбини, али и они који су се силом прилика нашли у другим државама. Он је рекао да је Српска Православна Црква дубоко захвална сестринској Руској Цркви са патријархом Кирилом на челу. Патријарх је поручио и да нико неће успети да раздвоји два народа. -Неће у томе успети, јер нас сједињују односи из прошлости који се цементирају осликавањем храма Светог Саве, рекао је патријарх Иринеј.

„Гаспромњефт“ ће финансирати израду унутрашње декорације куполе храма Светог Саве у Београду у оквиру програма подршке хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије.

У току пројекта биће израђено 1.230 квадратних метара мозаичне композиције унутрашње површине главне куполе храма. Техника извођења радова – мозаик уз коришћење стакла и природног камена. У храму Светог Саве, који је највећи православни храм на Балкану, већ су завршени припремни радови. Уметничким радовима на уређењу храма Светог Саве руководиће академик и члан Руске академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин. Завршетак ових радова на куполи планира се крајем 2017. године. За израду радне скице мозаичног паноа била јен аправљена макета куполе, која је изложена у „Руском дому“ у Београду.

Александар Дибаљ, заменик генералног директора „Гаспромњефта“ је захвалио председнику Србије и српском патријарху, који су омогућили овој компанији да пружи подршку овако значајном подухвату. Он је подсетио присутне да је „Гаспромњефт“ помогао и обнову Руског некропоља у Београду, правог симбола руско-српског пријатељства.

-У оквиру хуманитарног програма, који компанија реализује у Србији, „Гаспромњефт“ даје допринос развоју вишевековних веза Русије и Србије. Ми нисмо само највећи инвеститор у српску привреду, него и помажемо да се сачува културно и историјско наслеђе српског народа, истакао је члан Управног одбора „Гаспромњефта“ Александар Дибаљ.

Руководилац Федералне агенције Руске Федерације Россотрудничество гђа Љубов Глебова је рекла да је градња храма Светог Саве важна за Србију, Русију, али и целу Европу.

Патријарх српски г. Иринеј, Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Републике Србије г. Томислав Николић и представници донатора посетили су и храм Светог Саве, где су упознати са досадашњим, али и будућим радовима у храму на Врачару. Уз звуке црквених звона, на Светосавском платоу су их дочеакли свештеници храма Светог Саве које је предводио Преосвећени Владика топлички г. Арсеније, уз погачу и со коју су им послужила деца у народној ношњи.