Слава храма и нови парох у Санкт Галену

Слава храма и нови парох у Санкт Галену
Слава храма и нови парох у Санкт Галену
Слава храма и нови парох у Санкт Галену
Слава храма и нови парох у Санкт Галену

Српска православна Црквена општина у Санкт Галену у недељу, 2. октобра 2016. године, свечано је обележила двоструку духовну радост. Поводом славе парохијског храма Преподобног Симона Монаха (у свету краља Стефана Првовенчаног) свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, уз саслужење архијерејског намесника за Швајцарску и пароха из Берна протојереја Станка Марковића, пароха из Луцерна протонамесника Драгана Станојевића, секретара Епархије аустријско-швајцарске ђакона Филипа Милуновића, као и циришких ђакона Бранета Сарића и Миодрага Радовановића.

Овом литургијском слављу присуствовао је велики број верника, како из Санкт Галена, тако и из других швајцарских градова попут Цириха, Берна, Лозане, Луцерна, али и даље из Немачке и Аустрије.

Свечано литургијско славље обележио је и, за живот Српске Православне Цркве у Санкт Галену, историјски догађај – рукоположење новог парохијског свештеника. Избором и благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, а по благодати Светога Духа у презвитерски чин рукоположен је дугогодишњи ђакон из Цириха Бране Сарић.

Новорукоположени свештеник постављен је за пароха друге парохије у Санкт Галену, заједно са сабратом протојерејем Љубомиром Котарчићем. Новорукоположени јереј Бране Сарић, добро је познат Српској Православној заједници у Швајцарској. Животни пут водио га је од Прњавора у Републици Српској, где је 1979. године рођен, преко Кројцлингена (Kreuzlingen) на Боденском језеру (Bodensee) где је одрастао и стекао основно и средње образовање, до Универзитета у Источном Сарајеву и у Фрибуру (Fribourg) где се учио богословским наукама. У пригодном обраћању окупљеној заједници, епископ Андреј посебно је нагласио оданост и верност новорукоположеног свештеника мајци Цркви, те његов примеран живот остварен кроз узоран брак са супругом Блажаном у коме су изродили четворо деце. Самом јереју Бранету, Епископ је пожелео да благослов Божији буде са њим, да увек има стрпљења и љубави према свима и да тако буде веран сведок и проповедник Еванђеља Христовог.

Изузетно признање српској црквеној заједници у Санкт Галену одао је и римокатолички бискуп Санкт Галена др Маркус Бухел (Markus Büchel), председник Бискупске конференције Швајцарске, као и други представници Римокатоличке цркве у Швајцарској господин Даниел От (Daniel Otth) и господин Петер Оберхолцер (Peter Oberholzer). Бискуп Бухел се у свом пригодном обраћању у име представника Римокатоличке цркве захвалио на прилици и части да присуствује овој духовној свечаности, те је истакао да ће утиске са литургијског славља дуго носити у свом срцу.

На крају Литургије Епископ је са свештенством и кумовима славе, породицом Мацановић, преломио славски колач и освештао славско жито. Славље је настављено у сали парохијског храма Преподобног Симона Монаха, где је било прилике чути још неколико духовних песама у извођењу Епископа Андреја и других присутних појаца.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска