Одјеци Студенице

Одјеци Студенице
Одјеци Студенице
Одјеци Студенице
Одјеци Студенице

Овог четвртка, под окриљем фестивала „Поново у Цвијети“ и у организацији Музичке Омладине Београда, љубитељи духовне музике имали су прилику да уживају у концерту духовне музике уз јединствен звук Хора и ансамбла „Аллилуиа“ из Београда. Женски трио, којег чине диригент ансамбла Милица Радивојевић, Јелена Марић и Јована Бијелић, успеле су да на жив начин дочарају атмосферу српске и  руске црквене музике. Специфично заобљена боја гласова, указивала је на потребу што аутентичнијег извођења ових напева.

Уз висок интерпретативни ниво, и ангажовано грађење хармонско-мелодијских фраза, ансамбл је, вођен сугестивном руком и гестовима диригента Милице Радивојевић,  заиста успео да код публике пробуди различите врсте религиозних осећања. На репертоару је била православна духовна музика српских, руских, бугарских и грчких аутора од XV до XXI века као што су, Исаија Србин, Коста Манојловић Владимир Милосављевић, Миодраг Говедарица, Мирољуб А. Расински,  П.И. Чајковски, Д. Бортњански, Ј. Шевцов, Д. Соловјев, С. Рахмањинов, Петар Динев, Теодор Папаконстантину и многи други. Солисти су били Тијана Николић сопран и Никола Грачанац, тенор.

Посебно би требало истаћи извођење тропара Богородици Студеничкој, овом приликом по први пут изведеног у Београду. Кроз молитвено брујање хора, заиста се могло осетити  струјање вишевековне духовности манастира Студенице.
Хор и ансамбл „Аллилуиа“ основан је 2014. године у Београду са благословом високопреподобне мати Веронике, игуманије средњевековног манастира Горњака ( задужбине Св. Кнеза Лазара ). До сада је већ овенчан значајним признањима као што су „Златна медаља“ на интернационалном хорском фестивалу „Мајске музичке свечаности у Бијељини“ (2016), „Награда за најбоље изведено духовно дело“ на међународном хорском фестивалу “Златна Вила“ у Приједору (2016). Хор и ансамбл „Аллилуиа“ је такође и двоструки победник фестивала духовне музике „Хорови међу фрескама“ у Београду те и добитник награде „Војислав Илић“ (2015,2016)… Нешто више о раду и постојању овог хора и триа можете погледати у двадесеттрећој епизоди емисије „Хорски моменти“:  https://www.youtube.com/watch?v=acPpxhyD_CI   као и на званичном сајту хора и ансамбла „Аллилуиа“: http://www.alliluia.com/ .  Оснивач и диригент је Мр Милица Радивојевић.

Млада и перспективна диригентица овог хора и ансамбла, Милица Радивојевић завршила је специјалистичке студије из дириговања (2015)  у класи маестра проф. Бојана Суђића под чијим је менторством завршила и мастер академске студије дириговања (2013)  на ФМУ у Београду. Такође је завршила и мастер студије из симфонијског дириговања на Универзитету за Музичке и извођачке уметности у Грацу код маестра проф. Мартина Зигхарта (Аустрија), док је основне (бачелор) академске студије завршила (2011)  у класи проф. Биљане Радовановић. Као један од најбољих студената током целокупних студија, била је стипендиста Министарства просвете као и Фонда за младе таленте „Доситеја“. На пољу симфонијског и хорског дириговања усавршавала се са врсним стручњацима различитих култура - неки од њих су Јорма Пaнула, Генадиј Дмитрјак, Јоханес Керн, Волфганф Бозиц и многи други. Натсупала је и радила са истакнутим хоровима у земљи и инострфанству као што су Оперски хор Народног позоришта у Београду, Симфонијски оркестар РТС, „Савариа симфонијски оркестар“ (Мађарска) и други. Добитница је награде за најбољег диригента  на хорском фестивалу „Хорови међу фрескама“ (Београд,2015). Приликом посете Његовог Краљевског Височанства Принца од Велса крипти Светосавског храма у Београду, имала је посебну част да као вокални солиста представи неке од најлепших напева старе српске духовне музике (2016).        

др Срђан Тепарић