Грузијски Патријарх посетиће Москву

Очекује се да Његова Светост Католикос-Патријарх све Грузије г. Илија II учини посету Москви у новембру и присуствује обележавању 70-годишњице Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила, јавио је ТАС. У Московској Патријаршији је изјављено да је Патријарх московски упутио званични позив Његовој Светости Грузијском Патријарху. Наводи се да ће за време ове посете од 18. до 23. новембра, 83-годишњи Патријарх посетити и грузијску православну цркву у Москви где ће се састати са свештенством и парохијанима, члановима грузијске заједнице.

Иначе, Свјатејши Патријарх Кирил ће обележити свој рођендан 20. новембра 2016. године. Свјатејши Илија је изабран за Предстојатеља Грузијске Православне Цркве у децембру 1977. године. Залагао се за мирна решења у кризним ситуацијама кроз које је пролазила његова земља, а настоји на одржавању сестринских односа с Руском Црквом. Последњих 12 година учинио је неколико посета Московској Патријаршији и водио разговоре с јерарсима ове свете Цркве и високим државним личностима, међу којима и са председником државе и председником владе.

Према попису проведеном у новембру 2014. године, од 3.713.000 становника, њих 83,4% изјаснили су се за православне вернике, 10.7% су муслимани, док 2.9% припада тзв. Грегоријанској Цркви, 0.5% су римокатолици, а остали су припадници других религија.

Извор:TASS (превод Информативна служба СПЦ)