Коптски манастири у египатским пустињама

Коптски манастири у египатским пустињама
Коптски манастири у египатским пустињама
Коптски манастири у египатским пустињама
Коптски манастири у египатским пустињама

За време своје вишедневне посете Египту бечки кардинал Кристоф Шенборн посетио је и неколико коптских манастира од којих неки потичу из 4. века, међу којима је и манастир Мар Мине западно од Александрије. Данашњи манастир је подизан почев од 1959. године у оквиру обележавања „Града Светог Мине“. Иначе, у позној антици ово је било једно од најважнијих хришћанских поклоничких места Средоземља. У 13. веку огроман манастирски комплекс је порушен, а ископавања ове локације отпочела су почетком 20. века.

Новосаграђени манастир једва је налик своме античком изгледу. Овде се сад налазе многе цркве, конаци за поклонике и гостионице. У манастиру светог Мине живи 120 монаха, који  током једне године дочекују десетине хиљада туриста и поклоника различитих вероисповести. О великим празницима у овим многим црквама одслужи се до 50 богослужења.

Бечки надбискуп је посетио и манастир св. Макарија у Нитријској пустињи (Вади Натрун). И овај манастир, подигнут у 4. веку, спада међу најстарије и најзначајније египатске манастире. Пре 50 година овде је живело само шест престарелих монаха у пространим манастирским конацима, пр него што је менастир обновљен шездесетих година прошлога века. Дана се у овом манастиру моли 150 монаха; манастир је у поседу пространих пољопривредних имања и упошљава на стотине радника.

Кардинал Шенборн је посетио и Александријску библиотеку, као и коптску Саборну цркву светога Марка у овом другом по величини египатском граду. Камен темељац Саборној цркви постављен је 311. г. Кроз историју је црква често разарана и обнављана. Александрија је историјско седиште Папе-Патријарха Коптске Цркве. Данашњи поглавар ове Цркве је Папа-Патријарх Тавадрос II, који носи и титутулу „Патријарх александријски“.

Рачуна се да Коптска Црква има у целом свету око 14,000.000 верних, од којих 12 милиона живи у Египту. Седиште Патријархово је у Каиру. У Аустрији, где је ова Црква призната званично почев од 2003. године, има  нешто више од 10.000 коптских православних (дохалкидонских) хришћана, од којих већина живи у Бечу; имају 15 свештеника, 11 цркава и један манастир у јужноаустријском граду Оберзибенбруну.

Извор:Катпрес (с немачког Р. Ракић)