Јањско прело у Шипову

Јањско прело у Шипову
Јањско прело у Шипову
Јањско прело у Шипову
Јањско прело у Шипову

У организацији Културно-умјетничког друштва Јањ из Стројица 28. октобра 2016. године у Дому културе Никола Кокошар у Шипову одржана је манифестација Јањско прело. Ово младо културно-умјетничко друштво из Стројица, основано прије осам мјесеци, може већ да се похвали бројним запаженим наступима како у свом Јању и општини Шипово тако и у Бања Луци, Источном Сарајеву и Рогатици.

Може да се похвали и својим првим годишњим концертом. Након свeчаног дефилеа улицама Шипова у препуној сали Дома културе у Шипову домаћини су заједно са гостима приредили више од два часа богатог културно-забавног програма. У оригиналној јањској народној ношњи веома аутентично су игром и пјесмом дочарали народне обичаје који прате традиционално Јањско прело. У програму су наступили и гости АНИП “Веселин Маслеша“ из Бања Луке, КУД “Сретење“ из Рогатице, КУД “Никола Кокошар“ из Шипова и Етно група “Траг“ из Лакташа.

Овој дивној духовној и културној манифестацији присуствовао је и Његово Преосвештенство г. Атанасије, Епископ бихаћко-петровачки, у пратњи свештенства и монаштва архијерејског намјесништва шиповског. Све чланове КУД Јањ из Стројица, госте и посјетиоце благословио је и бираним ријечима поздравио, не кријући задовољство и одушевење што и сам припада Јању и јањској традицији. У знак велике захвалности за допринос у раду и развоју КУД-а Јањ предсједник и умјетнички руководиоц г. Миленко Ђукић је уручио плакету епископу Атанасију. Велика захвалност за допринос у раду и развоју изражена је још јеном Јањанину г. Милану Маријанцу, генералном спонзору КУД Јањ , власнику салона намјештаја “Виторог“ из Новог Сада. Након културно-умјетничког програма дружење је настављено за трпезом коју је спонзор “Виторог“ припремио за све чланове и њихове родитеље као и госте, спонзоре и донаторе.

Било је ово незаборавно вече како за чланове КУД Јањ  из Стројица који су добили велику подршку за свој рад и труд тако и за све госте и посјетице ове дивне манифестације.

Извор: Епархија  бихаћко-петровачка