Ученици ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана гости РТС-а

Ученици ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана гости РТС-а
Ученици ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана гости РТС-а
Ученици ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана гости РТС-а
Ученици ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана гости РТС-а

Ученици Основне школе "Рајко Михаиловић" из Бањана из Архијерејског намесништва тамнавског, по благослову проте Митра Миловановића, представили су веронауку у најбољем светлу у „Жикиној шареници“, најгледанијој емисији на државној телевизији.

Ученици из тамнавских села: Бањана, Кожуара, Старог Врела, Врела, Брезовице, Калиновца, Тулара, Вуконе, Сувог Села, Трлића и Новака заједно са својим вероучитељем ђаконом Марком Рафаиловићем, директорком Јелком Панић и учитељицама Аном Илић, Аном Правик, Сањом Тешић и Миленом Николић презентовали су јединствену креативну радионицу "Дани Анђела".

На питање водитеља Жике Николића како деца прихватају веронауку, директорка Јелка Панић је одговорила: -Наша школа се поноси што јој сви ученици уче веронауку, која им помаже у животу да се развијају у правим хришћанским вредностима. Наш вероучитељ, ђакон Марко Рафаиловић, који је основао ову радионицу пре десет година и који је све више развија, веома се труди да ученици постану добри људи, који негују своју културу, веру и традицију. Ово је једна од неколико наших креативних радионица која се чула све до далеког Сибира, на шта смо веома поносни, а то нам показује да добро радимо свој посао. Више пута нас је посетио Преосвећени Владика ваљевски г. Милутин као наш духовни отац који нас подржава у труду и раду'.

Током емисије, ученици су певали духовну песму "Два анђела шеташе", коју је написао Свети владика Николај. Сви ученици су били обучени у беле хаљине и мајице са контурама анђела на грудима и венчићима на глави и њихов изглед је задивио редитеље, глумце и госте емисије, који су се распитивали за рад наше школе, наших ученика и наших лепих, богомчуваних села, што нас је изненадило и учинило додатно поносним.

Након емисије, вероучитељ и учитељи одвели су децу у Цркву Свете Петке на Калемегдану, где су деца видела чудотворни извор Свете Петке и војничку цркву. Након тога посетили су редакцију православног дечјег часописа "Светосавско звонце", где их је срдачно дочекао г. Димитрије Стикић, одговарајући на многа њихова питања од којих су нека: где живи патријарх, како је Свети Сава путовао када није имао аутомобил, како анђели знају где смо сада ми, итд . Након трпезе љубави у просторијама "Светосавског звонца" и Патријаршије ученици су се, пуни утисака, са својим учитељима и родитељима вратили кући.

Извор: Епархија вављевска