Представљена књига митрополита Илариона „Проповед на гори“

Представљена књига митрополита Илариона „Проповед на гори“
Представљена књига митрополита Илариона „Проповед на гори“
Представљена књига митрополита Илариона „Проповед на гори“
Представљена књига митрополита Илариона „Проповед на гори“

У Московском дому књиге 21. децембра 2016. године представљена је књига председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, ректора Факултета за постдипломске и докторске студије Светих Кирила и Методија у Москви и председника Синодалне библијско-богословске комисије, Митрополита волоколамског г. Илариона под насловом „Проповед на гори“.

Ово је друга књига из кола од шест књига под општим насловом „Исус Христос. Живот и учење“. Наредне књиге носиће ове наслове: „Чуда Исусова“, „Приче Исусове“, „Јагње Божје. Исус у Јовановом Јеванђељу“ и „Смрт и васкрсење“.

У представљању књиге учествовали су председник Издавачког савета Руске Православне Цркве Митрополит калушки и боровски Климент, заменик министра просвете и науке Руске Федерације В. Ш. Каганов, главни уредник Издаваштва Московске Патријаршије протојереј Владимир Силовјев, директор Државног литерарног музеја Д. П. Бак, генерални директор издавачке куће „Ексмо“ О. Е. Новиков, представник Управног одбора Међурелигијског савета Русије О. В. Блјудов, московско свештенство, представници друштвених установа и посленици културе.

Овом догађају присуствовали су инострани дипломати: амбасадор Кубе Емилио Лосадо Гарсија и амбасадор Србије у Русији др Славенко Терзић. Међу присутнима били су и апостолски нунције надбискуп Челестино Миљоре, председавајући бискуп руског Савеза хришћана евангеличке вере(пентекосталаца) С. В. Рјаховски и други.

На почетку је Митрополит калушки и боровски Климент казао: „Јеванђеље је основна књига за сваког хришћанина. За Русе Јеванђење има нарочити значај из разлога што је хришћанство учинило да се формира руска државност, руска  култура; руска писменост дошла нам је са хришћанством. Наши писци златног и сребрног века стално су се оријентисали према Јеванђељу, према Светом Писму; много места из Јеванђења налазимо цитирано код Пушкина, Достојевског, Гогоља и других писаца.“

Како је истакао митрополит Климент, митрополит Иларион је у својој књизи упослио научни и популарни приступ. „Други том књиге је посвећен значајном делу Јеванђеља - заповестима блаженстава, моралном кодексу, који је био пресудан у животу свег нашег друштва од тренутка примања хришћанства. Заповести блаженстава стално се певају на Литургијама, за њих зна сваки човек. Најзад, у совјетско доба све у вези с тим заповестима и садржином хришћанства било је забрањено, но без обзира на то народ није заборавио заповести Господње у својем животу. Владика Иларион се потрудио да нам разоткрије њихову садржину, користећи се научним достигнућима, а истовременио се књига лако чита и с обзором на на саму штампу, што је такође важно. Свако ко узме књигу у руке, наћи ће за себе много чега занимљивог и упознаће основе моралног учења Христовог.“

У серији књига „Исус Христос. Живот и учење“ писац се осврће на важно и сложено питање кроз призму представа и језиком савременог човека, сматра заменик министра просвете и науке Русије В. Ш. Каганов. „Често се жалимо да су се наша деца одвикла од књиге, да су престала да воле класична дела, остварена у 18-19. веку“, приметио је он. „Али, кад деца читају, постављају питање зашто не разумеју неке речи које су изашле из употребе. С друге стране, јављају се нове речи, па чак и старе речи добијају нова значења. И сад је питање: како садашњим нараштајима открити  дубину мисли записаних у таквим  делима...“ Он је истакао да се на лепом руском језику може изразити дубина богословске мисле, православне вере и културе.

Генерални директор издавачке куће „Ексмо“ истакао је да је књига митрополита Илариона написана веома добрим књижевним језиком и да дубински анализира како историјске проблеме, тако и лик Христов. И отуда, упућени и неупућени читалац наћи ће за себе много чега занимљивог и важног, истакао је О. Е. Новиков.

Раније издана прва књига из ове серије „Почетак Јеванђеља“ упућена је не само хришћанима, него и ширем читалачком аудиторијуму, сматра директор Државног литерарног музеја Д. П. Бак и додао: „Пишући ову књигу владика Иларион се постарао да његов језик буде разумљив и онима који се тек налазе на путу истине Православља. Управо такав задатак испуњава ова књига.“ По његовим речима, књига ће бити занимљива и онима који воле више историјске чињенице, као и љубитељима књижевности.

На крају је и писац, митрополит Иларион, изложио свој приступ писању овог дела.

Извор: Московска Патријаршија (превео Радомир Ракић)