У Алепу се на стотине хришћана окупило да прославе Божић

Стотине хришћана се окупило на тргу у западном Алепу да прославе Божић по први пут после неколико година након што се један од највећих сиријских градова постепено враћа мирном животу пошто су сиријске државне снаге уз подршку Русије, Ирана и њихових савезника избациле радикалне групе и окончале вишегодишње борбе.

Милитанти су покушали да омету  осветљавање божићног дрвета док су радосне гомиле певале и махале сиријском националном заставом. Једна експлозија се десила у улици поред трга у кварту Ал-Азизија, натеравши гомиле да беже у паници, али напад није успео да на дуже време омете славље. Људи су се неколико минута након инцидента вратили на трг, као сведочанство о томе како су постали отпорни и снажни да одоле тероризму.

Донедавно западни Алепо је стално био мета ракетних напада и гранатирања из делова града под контролом побуњеника, које су држали Ал-Нусра фронт, Ахрар-ал-Шам и сличне радикалне групе од када је отпочела побуна финансирана из иностранства,  од 2012. године.

Експлозија није донела нове жртве, али је била подсетник на рат, који још увек није окончан и да ће се главне битке тек водити. Међутим, победа Дамаска у Алепу нуди наду да ће одрживи мир у граду и овој  земљи бити ускоро остварив.

Извор: Православие ру (превод- Информативна служба СПЦ)