Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој

Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој
Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој
Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој
Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој

У Покрајинској влади 22. децембра 2016. године одржан је иницијални састанак Одбора за обележавање годишњице Рације у Бачкој, чија је мисија да се од наредне године сваког јануара одржава помен у знак сећања на Србе, Јевреје и Роме који су невино страдали у јануару 1942. године у злогласној рацији мађарских фашиста у јужној Бачкој.

Рацијa је почела 4. јануара у Чуругу и настављена је и у другим насељима: Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу.

Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој основан је на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске Православне Цркве и Покрајинске владе. На његовом челу су Епископ бачки г. Иринеј и председник Покрајинске владе г. Игор Мировић, а чине га и представници општина чији су житељи пострадали у Рацији и представник Меморијалног друштва Рација 1942. којe окупља потомке настрадалих.

Одбор за обележавање годишњице Рације у Бачкој констатовао је да је потребно убудуће дати већи значај обележавању трагичних догађаја о којима се недовољно зна, као што се и други народи сећају таквих датума из своје историје. Зато ће се сваке године у јануару, поред већ традиционалног обележавања годишњице Рације у Новом Саду и у другим местима у Бачкој одржати један централни помен.

Наредне године, када се обележава 75-годишњица ових окрутних страдања, сећање на жртве Рације у присуству великодостојника Српске Православне Цркве, државних, покрајинских и општинских органа, као и грађана насеља у којима су се одиграли ови трагични догађаји - одржаће се у Чуругу.

Пошто је у Покрајинској влади одржан иницијални састанак Одбора за обележавање годишњице Рације у Бачкој, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј састао се у Градској кући са градоначелником Новог Сада г. Милошем Вучевићем и члановима Организационог одбора за обележавање Новосадске рације - г. Мирославом Илићем, протопрезвитером Владаном Симићем и г. Гораном Левијем. Састанку су присуствовали и члан Градског већа за културу г. Далибор Рожић, члан Градског већа за образовање г. Владимир Јелић, као и шеф Кабинета градоначелника г. Станко Љубичић.

Састанак у Градској кући одржан је у циљу значајнијег обележавања овог трагичног догађаја који ће се, како је то договорено у Покрајинској влади, сваке године у јануару, поред већ традиционалнoг догађаја у Новом Саду, обележавати и у другим местима у Бачкој једним централним поменом.

Том приликом договорено је да ће у наредном периоду бити обезбеђена приступна стаза и ограда спомен обележју на новосадској плажи Штранд, а представљена је и иницијатива да се изграде музеј и споменик жртвама Рације на кеју код Штранда до 2021. године када ће се навршити 80 година од тог злочина.

Такође, предочено је да ће бити сачињена интернет страница и брошура о Рацији у Бачкој 1942. године, а у циљу едукације ученика основних и средњих школа. Како је на састанку речено због недовољне информисаности о Рацији, школама у Новом Саду биће подељене књиге архимандрита Јована Радосављевића Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата као и филм Епархије бачке Деца бесмтртности, а у оквиру обележавања годишњице злочина један школски час биће посвећен тој теми.

Протоколарни концепт обележавања годишњице Рације остаје исти као и ранијих година, а планирано је и одржавање свечане академије у Српском народном позоришту.

Извор: Епархија бачка