Бадње вече и Божић у Обреновцу

Бадње вече и Божић у Обреновцу
Бадње вече и Божић у Обреновцу
Бадње вече и Божић у Обреновцу
Бадње вече и Божић у Обреновцу

Ево вам јављамо радост велику, која ће бити свему народу. Јер нам се данас роди Спас, који је Христос Господ у граду Давидову! Нешто више од две хиљаде година, опет и опет слушамо и доживљавамо радосну и спасоносну Благовест, коју анђели објавише оне Божићне ноћи витлејемским пастирима а преко њих и свему народу.

Рођење Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и ове године, заиста је свечано прослављено, не само у граду Обреновцу већ и у целој Посавини. Најпре на Бадњи дан је служена света Литургију Василија Великог, а у вечерњим сатима радост празника су најпре најавила деца која су испунила храм, дошавши са својим родитељима да чују концерт дечјег црквеног хора, а после концерта око бадњака траже у слами бомбоне и друеи слаткише. Пијукање и осмеси деце свакако су увеличали радост празника и учинили да свети храм изгледа још лепши.

По завршеном пијукању прешло се у нови храм посвећен Светим Србима, где је у присуству верног народа освећен и наложен бадњак, а паљење бадњака је пропраћено ватрометом.

По већ устаљеној традицији, велики хор Светог Јоакима и Ане у 22 часова одржао је божићни концерт а тачно у 23 часа освећен је и наложен бадњак код старе цркве. У препуној порти верног народа, налагање бадњака је пропраћено заиста величанственим ватрометом.

Тачно у поноћ, почела је света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник посавски протојереј-ставрофор Јован Петровић.

На Божић, ујутро, у храму препуном деце, свету Литургију је служио старешина храма у Обреновцу, протојереј-ставрофор Дарко Павловић, уз саслужење обреновачких свештеника.

Диван обичај да деца ломе чесницу и ове године је спроведен. Велики чесницу, пречника један метар, умесила је и даривала пекара Маре из Обреновца, а златник у чесници је дар г. Владана Марјановића, власника златаре Марјановић. Златник је пронашао Никола Нешковић.

протонамесник Слободан М. Илић

Извор: Црква у Обреновцу