Одликовање протонамјеснику Васу Поповићу

Предсједник Републике Српске г. Милорад Додик, поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 25. годишњице њеног постојања, одликовао је медаљом заслуга за народ протонамјесника Васу Ј. Поповића из Бијељине. -Сматрам да вриједног и честитог човјека, који је увијек спреман да пожртвовано ради у интересу Републике Српске, треба наградити и тако истаћи његов рад као добар примјер који ће позитивно утицати на многе људе подстичући их да и они вриједно раде на пољу напретка и јачања Републике Српске. У складу са тим увјерењима сматрам војног свештеника Васу Поповића достојним овог одликовања које му данас уручујем, рекао је поручио је г. Додик. Предсједник Републике Српске ово високо признање за заслуге у области хуманитарног и духовног рада, а којим се доприноси општој афирмацији Републике Српске, уручио је 8. јануара у Палати Републике у Бањалуци.

Протонамјесник Васо Поповић из Бијељине, рођен је 28. марта 1980. године у Аугсбургу у Њемачкој, од оца Јована и мајке Петре Јефтић. Основну школу уписао је 1987. године у Симин Хану код Тузле, а завршио је 1995. године у Бијељини. Богословију „Света три јерарха“ у Фочи завршио је 2000. године. Дипломирао је 2004. године на Кијевској духовној академији у Украјини. Од 2004. до 31. децембра 2009. године радио је као вјероучитељ.

У чин ђакона рукоположен је 14. октобра 2009. године у храму Покрова Пресвете Богородице у Вишњику код Модриче, а у чин презвитера 18. октобра 2009. године у храму Светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане у селу Пучиле код Бијељине. Рукоположио га је Његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански г. Василије Качавенда.

Наредбом министра одбране БиХ од 7. децембра 2009. године постављен је по потреби службе, са даном 1. јануар 2010. године, на дужност: батаљонски свештеник у Касарни „Војвода Степа Степановић“ у Бијељини, а одлуком Његовог Преосвештенства епископа зворничко-тузланског г. Василија постављен је и за старјешину Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у бијељинској касарни. Од 15. јануара 2010. године богослужи као свештенослужитељ и у манастиру Свете Петке у Бијељини.

Почетком 2010. године започео је темељну обнову Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских (историјски споменик од изузетног значаја за Републику Српску), у Касарни „Војвода Степа Степановић“ у Бијељини, а коју је водио и надгледао до њеног завршетка 30. септембра 2014. године.

Протонамјесник Васо Поповић један је од оснивача хуманитарног удружења „Братство и сестринство Пресвете Богородице Тројеручице Српске православне цркве Епархије зворничко-тузланске Бијељина“. Удружење је основано 2005. године у Бијељини са циљем да пружа духовну и материјалну помоћ дјеци са посебним потребама - дјеца која су теже или лакше ометена у развоју. 

Такође, један је од оснивача Школе иконописа „ОДИГИТРИЈА“ Епархије зворничко-тузланске у Бијељини, о чијем се раду, као управитељ, непрекидно и пожртвовано стара од њеног оснивања у априлу 2006. године.

Од 2007. године, као члан Управе Кошаркашког клуба „Будућност БН“ из Бијељине, активно учествује и у развоју спортског живота на подручју општине Бијељина. Од 2011. године члан је Општинског удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године у Бијељини. Епископ зворничко-тузлански г. Василије одликовао га је 2007. године епископском граматом због хуманитарног рада у милосрдном удружењу „Братство и сестринство Пресвете Богородице Тројеручице“ Епархије зворничко-тузланске.

На предлог команданта 5. пјешадијске бригаде, а поводом обиљежавања Дана Оружаних снага БиХ 2012. године, војни свештеник Васо Поповић награђен је за професионално извршавање послова и задатака у Оружаним снагама БиХ од стране генерал-пуковника Миладина Милојчића, начелник Заједничког штаба ОС БиХ .

Одлуком епископа зворничко-тузланског г. Василија, одликован је 2013. године достојанством протонамјесника због савјесне и предане службе у Светој Цркви Господњој. Медаљу Градске борачке организације Бијељина, за велики допринос у њеном раду, добио је 12. фебруара 2014. године. У звање космитора Школе иконописа „Одигитрија“, одлуком епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, пречасни протонамјесник Васо Поповић промовисан је 2014. године. За предсједника Завичајног удружења Тузлака у Бијељини изабран је 26. јуна 2015. године.