Јубиларна 10. Светосавска свита у Аранђеловцу

Јубиларна 10. Светосавска свита у Аранђеловцу
Јубиларна 10. Светосавска свита у Аранђеловцу
Јубиларна 10. Светосавска свита у Аранђеловцу
Јубиларна 10. Светосавска свита у Аранђеловцу

У уторак, 24. јануара 2017. године, са почетком у 17 часова у Аранђеловцу одржана је Светосавска свита. ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца је десети јубиларни пут на посебан начин прославила свесрпску славу - Светога Саву. Сви ученици и запослени у школи организовали су Светосавску свиту, јединствену манифестацију - поворку костимираних ученика, на чијем је челу била кочија са ученицима који су представљали Светог Саву, Стефана Немању и његову супругу Ану.

Свити је присуствовао и Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован са свештенством орашачког намесништва. Владика Јован је са директором школе Зораном Радовановићем био у кочији која је предводила велелепну колону осветљену бакљама, ношених од стране ученика.

Праћена од великог броја Аранђеловчана, по снегу и на температури од десет степени испод нуле, свита је прошла Главном улицом до парка Буковичке бање, где је на отвореној сцени одржана приредба на тему Православни пут српског народа.

На почетку програма на отвореној сцени владика Јован се обратио ученицима и наставницима. Том приликом уручио је две грамате, директору школе Зорану Радовановићу за ревност и старање о Цркви као и за уређење просвете, и Основној школи „Свети Сава“ из Аранђеловца за посебан допринос у развоју верске наставе као и за труд у организовању Савиндана.

У програму је учествовало свих 450 ученика школе са својим учитељима и наставницима, који су нам кроз програм истакли своје поруке: „Шетамо, јер не желимо да стојимо у месту. Осврћемо се на прошлост, јер не желимо да изгубимо будућност. Хоћемо живот у вечности - следимо пут Светога Саве“. Ове године свити су се придружили и ученици ОШ „Милош Обреновић“. Светосавска свита се традиционално одржава уз помоћ и подршку Општине Аранђеловац, Коњичких клубова из Аранђеловца и удружења СВИБОР из Београда.

Ивзор: Епархија шумадијска