Прослава Светог Саве у Обреновцу

Прослава Светог Саве у Обреновцу
Прослава Светог Саве у Обреновцу
Прослава Светог Саве у Обреновцу
Прослава Светог Саве у Обреновцу

Прослава првог српског Архиепископа и просветитеља у Обреновцу започела је служењем празничног бденија у Саборном храму Свете Тројице у Обреновцу, а потом и освећењем славког жита и резањем колача обреновачке Светосавске омладинске заједнице.

На празник, свету Литургију служио је протонамесник Слободан Илић уз саслужење свештеника Александра Вучаја и ђакона Слађана Филиповића, у присуству верног народа, просветних радника и ученика средњих и основних школа.

По завршетку Литургије, преломљен је славски колач, освећено славско жито а потом одржан рецитал ученика из свих основних школа која су за свој труд награђена поклон пакетићима.

Потом су у свим обреновачким предшколским, основношколским и средњешколским установама обреновачки свештеници осветили славска жита, преломили славске колаче и присуствовали светосавским приредбама.

Круна прослављања Светог Саве свакако је Светосавска академија коју су ове године, са почетком у 19 сати, припремили Црквена општина Обреновац, ученици и наставници Основне школе „Никола Тесла“ из Скеле, ЈП Спортско-културни центар Обреновац и Центар за очување традиције и културе ТЕНТ.

Академија је отворена химном Светом Сави, а потом је архимандрит Михаило, игуман манастира Јовања, произнео светосавску беседу. Лепоту хорског певања дочарала су оба црквена хора: дечји Ваведења Пресвете Богородице и велики хор Светог Јоакима и Ане а у наставку су ученици Основне школе из Скеле извели драмски приказ о чудима Светог Саве, написан на основу Житија Светог Саве од Теодосија Хиландарца.

Виолиниста Жељко Шишић са својим сарадницима, извео је сплет руских песама и игара а први извођачки ансамбл Центра за очување традиције и културе - игре из Обреновца.

-Труд који смо уложили у припреми и извођењу Светосавске Академије донео нам је заједничку радост. Надамо се да се и Свети Сава радује, иако је ово само зрнце захвалности које дугујемо Светитељу, који је у себи спојио пустињу и град, молитву и рад, лепо и добро, поручили су организатори.

Академији је присуствовао архимандрит Михаило, игуман манастира Јовања, мати Ирина, игуманија манастира Грабовац, подручно свештенство као и председник Градске општине Обреновац г. Мирослав Чучковић, представници школства, здравства и велики број деце и родитеља.

Извор: http://crkvauobrenovcu.rs