У Колашину одржана Светосавска академија

У Колашину одржана Светосавска академија
У Колашину одржана Светосавска академија
У Колашину одржана Светосавска академија
У Колашину одржана Светосавска академија

У Центру за културу у Колашину 28. јануара 2017. године одржана је Светосавска академија, седамнаеста по реду откада је ова традиција обновљена у овом граду.

Манифестацију је отворио предсједник колашинског парламента г. Александар Дожић, а њене учеснике и многобројни вјерни народ благословио је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Владика је рекао да је много значајно што је академију отворио потомак великог српског патријарха Гаврила Дожића. -Нема ништа случајно што се догађа на овој земљи. Све што се догађа има вјечни смисао и вјечно значење, па и ова седамнаеста Светосавска академија. А знамо, једно вријеме је свак могао бити у Колашину на академијама, на славама, сем Светога Саве. Њему је био забрањен приступ, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да бисмо без њега и без морачке лавре коју је подигао његов синовац, били као глава без очију, као очи без зенице. -Зато је много дивно што је овдје насликан манастир Морача и што је име манифестације исписано писмом Ћириловим, писмом Мирослављевог јеванђеља, писмом Немањића Симеона и Саве, писмом Црнојевића и Петровића, писмом преко кога смо духовно, морално, умно сазријевали кроз вјекове и то зрење наше унутарње записивали и посвједочили да спадамо међу зреле земаљске народе, рекао је владика Амфилохије.

Он је казао да овога пута жели да посебно нагласи питање прогона ћирилице. -Вечерас долазим у Колашин и отприлике то изгледа као да сам негдје у Њемачкој или у Италији, или као да смо у Чигагу. Сви натписи, сва имена на латиници. То је тужно, да се у овој нашој, како је ја називан филџан авнојевској Црној Гори понашамо као народ који тек сада започиње своју историју, рекао је он. Он је замолио просветне раднике да се одупру инерцији прогона ћирилице у црногорским школама и позвао на помирење и праштање свих у Црној Гори. -Потребно је да се помиримо на светосавски начин и да кренемо путем који води у живот вјечни, који све што је земаљско и пролазно усмјерава према ономе што је вјечно и што је непролазно, објаснио је Владика.

Он је додао да се много радује што су се Колашинци преко Светосавске академије поново вратили Светом Сави. -Али није довољно се вратити њему само преко академије, него је потребно да се сви вратимо и Богу живоме и Мајци Божјој и једни другима у братској љубави и узајамном праштању и помирењу, да својим трудом и радом зарађујемо хљеб и да не очекујемо да ће нам то неко други донијети однекуд из Европе, поручио је ,итрополит Амфилохије.

Светосавску бесједу одржао је проф. др Саво Марковић. У умјетничком дијелу програма наступили су чланови Црквеног хора „Свети апостол Марко“ из Подгорице, КУД „Мијат Машковић“ из Колашина, драмске умјетнице Ивана Жигон и Ивана Стевић, дјеца с вјеронауке при колашинском храму Светог Димитрија и гуслар Максим Јовановић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска