Савиндан у Црквеној општини Марибор

Савиндан у Црквеној општини Марибор
Савиндан у Црквеној општини Марибор
Савиндан у Црквеној општини Марибор
Савиндан у Црквеној општини Марибор

У недељу, 29. јануара 2017. године, верници Црквене општине Марибор прославили су празник Светог Саве. Свету Литургију у Марибору служио је свештеник Милан Јовановић, а у Равнама свештеник Саво Косојевић. Велики број малишана најпре је приступио светој чаши, затим са кумовима славе, породицом Калезић у Марибору и породицом Лакић у Равнама, преломио славски колач и са свештеницима и присутним верницима отпојао химну Светом Сави.

На крају, малишани су говорили песмице у част Светог Саве за шта су награђени прикладним поклонима, које су припремили овогодишњи кумови славе.

Светосавско славље је настављено у поподневним сатима Светосавском академијом у Унионској дворани у Марибору. Академију су организовали Црквена општина Марибор, СКД Марибор и ПКУД Свети Никола из Маробора, уз помоћ Општине Марибор.

Поред великог броја верника овом догађају су присуствовали Надбискуп мариборски и Митрополит монсињор Алојз Цвикл, конзул Републике Србије у Словенији гђа Стана Кончаревић, свештеници Радован Димитрић из Копривнице и Горан Шљивић из Цеља, представници Националног савета Срба у Словенији господа Рајић и Тодоровић, гђа Владимира Месарич Јазбиншек из Евангелистичке цркве, представници Каритаса и Црвеног крста и други.  Акадамију су, по идеји гђе Наташе Укај и оца Милана Јовановића, извели чланови певачких група оба мариборска друштва, као и чланови драмске и литералне секције СКД Марибор. При извођењу химне Светом Сави, учесницима су се придружили и најмлађи чланови фолклорних група оба друштва, као и неколицина старијих чланова. У извођењу музичког дела програма учествовали су г. Саша Јовичић на хармоници и проф. Горан Ђурић на гитари. Поздравне говоре су упутили гђа конзул и мариборски надбискуп, а затим је свечани говор одржао и отац Радован Дмитрић. По завршетку  Академије присутни су наставили дружење у аули Унионске дворане.

Извор: ЦО Марибор