ВДС: Савинданске посете

ВДС: Савинданске посете
ВДС: Савинданске посете
ВДС: Савинданске посете
ВДС: Савинданске посете

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке били су гости на слави, поводом празника Светог Саве, у Школи за оштећене слухом и наглуве „Стефан Дечански“ у Београду, Светозара Марковића 85.

Ова образовна установа, која постоји више од 100 година, бави се предшколским, основним и средњим образовањем и васпитањем деце и омладине оштећеног слуха и говора. Школу похађају деца из целе Србије са циљем да се укључе у редован систем школовања. Великим залагањем запослених ученици ове школе постижу вредне резултате о чему сведочи и Светосавска награда школи за допринос квалитетном образовању и васпитању за 2016. годину.

После ломљења славског колача, ученици школе су за родитеље и многобројне госте извели приредбу о животу Светог Саве, првог српског Архиепископа, светитеља и просветитеља, али и државника, дипломате, законодаваца, зачетника српске средњовековне књижевности, оснивача прве болнице, ктитора многих манастира од којих су посебно значајни Хиландар, Студеница и Жича.

Кроз песму и игру ученици ове школе су подсетили да живот Светог Саве треба свима да буде путоказ јер је читав прожет љубављу према Господу и свим људима, али и великим родољубљем. Показали су и да са Светим Савом у срцу могу издржати сва искушења.

Истог дана волонтери ВДС-а били су гости и на слави у Дому за незбринуту децу Дринка Павловић у Београду, Косте Главинића 14. У овом дому смештена су децa без родитељског старања школског узраста од 7 до 18 година. После ломљења славског колача и певања химне Светом Сави, јереј Владимир Марковић и волонтери разговарали су са децом о Светом Сави. Поново се потврдило да деца воле да слушају о Светом Сави и да радо рецитују и певају песме посвећене овом дивном светитељу.

Говорећи деци о Светом Сави не можемо а да се не сетимо и Светог Јустина Ћелијског који је у  делу Светосавље као филозофија живота написао: „Све што је истински велико, бесмртно и вечно, и у историји нашег народа и у животу сваког појединца, велико је, вечно је, само зато што је оваплоћење светосавског духа. Напустимо ли Светога Саву, ми ћемо напустити нашу величину и оно што нас чини великима, нашу бесмртност и оно што нас чини бесмртнима, нашу вечност и оно што нас чини вечнима.” Да се то не би десило са нама, данашњим потомцима Светога Саве, потребно је од свега потребног: да се сваки од нас испуни светосавским животворним духом, како би и наш човек и наша породица и наше друштво и наш народ, у свима областима живота делали, стварали и живели светосавским духом. Урадимо ли то, онда ће име и нашег човека и нашег народа постати бесмртно божанском бесмртношћу и вечно божанском вечношћу, и бити записано неизбрисивим словима у вечним летописима неба и земље, летописима које никакви мољци не могу нагристи и покварити, нити икакви разбојници украсти и уништити".

Извор: ВДС