У Петрограду враћена црква Сампсонијевог Сабора

У Петрограду враћена црква Сампсонијевог Сабора
У Петрограду враћена црква Сампсонијевог Сабора
У Петрограду враћена црква Сампсонијевог Сабора
У Петрограду враћена црква Сампсонијевог Сабора

У недељу, 5. фебруара 2017. године, на дан Сабора новомученика и исповедника Руске Цркве, обављена је свечаност предаје Сампсонијевске саборне цркве од стране града Петрограда Петроградској епархији.

Божанску Литургију је савршио архијерејски намесник виборски протојереј Александар Будников уз саслужење старешине ове Саборне цркве архимандрита Серафима (Шкједра) и свештенства Петроградске епархије. У цркви су били присутни представници градске управе, посланици Законодавне скупштине Петрограда.

По окончању Литургије обављен је молебан Новомученицима и исповедницима Руске Цркве.

Николај Буров, директор Државног спомен-музеја „Исакијевски собор“ у чији састав улази Сампсонијевска саборна црква, предао је свечано кључеве ове цркве архимандриту Серафиму и рекао: -Пре 30 година музеј „Исакијевски собор“ ушао је у разрушене зидове овог храма и све је учинио како би му повратио историјски изглед. У овом граду је веома мало преживелих цркава из 18. века. Он је мали, али се налази у центру првог градског гробља. Иконостас и иконе су сведок тога да је црква саграђена у 18. веку. Она је наслеђе свег руског народа.

По речима директора музеја, сада је на парохији задатак да грађевину одржава и чува као  населеђе.

Настојатељ ове Саборне цркве архимандрит Серафим је са своје стране истакао да је црква подигнута у спомен на ратну славу постигнуту у великој и славној полтавској победи Петра I 1709. године. Он је заблагодарио директору музеја и сарадницима на труду око повраћаја историјског изгледа цркве, додавши да ће се при храму установити активан парохијски живот који је био онемогућен док је овде функционисао музеј. Овде ће се устројити недељна школа и започети харитативни рад.

Године 1938. храм је био затворен и у њему је био смештен магацин. Од 1984. ушао је у састав Државног спомен-музеја „Исакијевски собор“. Од 2010. године у Самсонијевском собору обављана су последневна богослужења да би 2017. био потпуно враћен Руској Цркви.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)