Архијерејска Литургија у Шибенику

Архијерејска Литургија у Шибенику
Архијерејска Литургија у Шибенику
Архијерејска Литургија у Шибенику
Архијерејска Литургија у Шибенику

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 5. фебруара 2017. годијне свету архијерејску Литургију у храму Светог Спаса у Шибенику. -Данашњи празник посвећен је свештеномученику Клименту, Епископу анкирском, за кога се може рећи да је највећи мученик међу светитељима. Он је ради своје вере 28 година провео у тешким мукама, да би на крају био посечен мачем. Над његовим мучитељима тријумфовало је смирење овога богоугодника, који је сваку жртву стоички поднео ради Христа. Управо то смирење поука је приче о царинику и фарисеју коју смо чули на данашњој Литургији, поручиоје Владика и додао:

-У храм Божји у Јерусалиму уђе фарисеј и крену се молити Господу, али он уствари није молио већ је пред Богом само набрајао своје врлине и добра дела, не помињући нити један грех који је починио. У својој уобразиљи он је чврсто веровао да је близак Богу и безграшан, толико да је себи дао за право да суди о другима, набрајајући њихове грехе, чак и ако је за многе од њих само чуо и није могао бити сигуран у истинитост својих тврдњи. То га ипак није спречило да своје ближње тужи пред Господом, а насупрот њему у цркву је дошао митар, погнуте главе, дубоко се кајући са сва недела која је починио. У ћошку светог храма он се ударао по грудима молећи Господа да му опрости грехе. Након тога обојица изађоше из храма, али је само митар био олакшан од својих греха, а гордом фарисеју ништа није могло бити опроштено. Ова прича нам говори да постоји само један пут Спасења, а то је пут смирења и покајања, никако самољубља и гордости.

-Налазимо се у недељи митара и фарисеја у којој нас Црква својом педагогијом припрема за почетак Часног поста. То је време које служи да се саберемо и видимо ко смо и докле смо стигли у духовном животу. Не смемо заборавити да су демони отпали од Господа управо због греха гордости и да је она оно што нас одвлачи од Спасења и води пут погибије, рекао је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска