Патријарх александријски осветио ново крило болнице у Конгу

Његово Блаженство Патгријарх александријски и све Африке Теодор посетио je 15. fебруара 2017. године црквену болницу у Демократској Републици Конго где је осветио новоизграђено крило те болнице. Блажењејши је допутовао у болницу Светих бесребреника Козме и Дамјана при парохији у граду Колвези, на југу те земље - близу границе са Замбијом, у пратњи свештеника. Патријарх Теодор је свечано отворио новоизграђено крило болнице претходно одслуживши чин освећења. Уз то је разговарао са медицинским особљем и пацијентима.

Свечаном чину присуствовао је министар здравља ДР Конга, градоначелник Колвезија, представник гувернера те области, инспектор здравља и многи други функционери, поред медицинског особља и других гостију, међу којима је био Високопреосвећени Митрополит Катанге г. Мелетије, чије седиште је у Лумумбаси, 185 миља југоисточно од Колвезија.

Патријарх Теодор је захвалио председнику државе Јозефу Кабили на подршци Православној Цркви, а и митрополиту Мелетију на великом подухвату јер је болницу опремио најсавременијим медицинским апаратима и уређајима. Предстојатељ Цркве је апеловао на председника да и надаље помаже успешно функционисање ове болнице која ће пружати здравствене услуге становницима овог пространог терена. У наставку, патријарх Теодор је посетио и оближњи женски манастир посвећен Светом Нектарију.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)